20 prosent flere får inkassokrav

160.000 personer har fått inkassosak i posten av Lindorff i år.

Ekspertene skylder på høy rente og det faktum at mange lever over evne. Så langt i år har det vært 20 prosent flere inkassosaker enn i fjor.

Det er også en tilsvarende vekst i antall nordmenn som mottar inkassokrav.

- Vi tror dette er en konsekvens av renteøkningen. Dette rammer unge i etableringsfasen først. Det har vært en økonomisk oppgang den siste tiden, og mange har nok strukket strikken litt for langt, sier Heidi Skaaret, administrerende direktør i Lindorff.

Lindorff vil ikke oppgi hvor mange inkassosaker det har vært totalt hittil i år. I fjor var det 2,1 millioner. Med en vekst på 20 prosent tilsier E24s beregninger at det har vært omlag 2,52 millioner saker hittil i år.

Lindorff har estimert at det vil bli 4 millioner inkassosaker i løpet av året. Dette er 200.000 flere enn hva det var i fjor.

Rammer unge

Lindorff har sendt ut inkassokrav til 160.000 personer så langt i år. Dette er en vekst på 17, 2 prosent, og det er særlig personer i alderen 18-25 som får stadig flere inkassosaker.

- De som får flest inkassokrav er unge folk i alderen 18-25 års alderen, men også folk aldersgruppen 25-35 år sliter med betalingsevnen. Dette er personer som er i etableringsfasen. De har høye boliglån, og renten stiger, så det er ikke unaturlig at de sliter med betalingsevnen, sier Skaaret og legger til:

- De fleste som får inkassosaker er menn.

Kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff mener boligkjøpere ikke har tatt høyde for at renten kunne stige.

- Grunnen til at dette rammer de unge er at de er i etableringsfasen. De har gjerne store boliglån, og har ikke tatt høyde for renteøkningen, sier han til E24.

Les også: Laveste lånevekst siden 2000

Lever over evne

- Det er nok en del som sliter med forbrukslån også. Folk har nok vært veldig optimistiske og levd over evne, sier Paulsen og legger til;

- Det er ofte snakk om småbeløp, men for noen er beløp på 5000 kroner mye penger. Lindorffs hovedgrupper er telecom, bank og finans, offentlig sektor og energi.

Les flere nyheter på E24.

På forsiden nå