Tatt på senga av Siv og Ernas grep - måtte skrive om talen

En hasteinnkalt pressekonferanse om Oljefondet gjorde at sentralbanksjef Øystein Olsen i siste liten måtte kaste om på sin årstale


<p><b>I SISTE LITEN:</b> Bare timer før Sentralbanksjef Øystein Olsen skulle holde årstalen torsdag kveld, måtte han skrive om talen. Her fra Norges Bank under offentliggjøringen av hovedstyrets rentebeslutning og pengepolitisk rapport for 4. kvartal.</p>

I SISTE LITEN: Bare timer før Sentralbanksjef Øystein Olsen skulle holde årstalen torsdag kveld, måtte han skrive om talen. Her fra Norges Bank under offentliggjøringen av hovedstyrets rentebeslutning og pengepolitisk rapport for 4. kvartal.

Erna Solberg og Siv Jensens hasteinnkalte pressekonferanse om handlingsregelen gjorde ettermiddagen mer stressende enn nødvendig for sentralbanksjef Øystein Olsen og hans taleskrivere. 

Årstalen, som er en årelang tradisjon, tas ikke lett på hos Norges Banks taleseksjon, kunne direktør Ingvild Svendsen fortelle E24 før talen i fjor.

– Det er en lang prosess å ferdigstille talen. Mye endrer seg fra de første diskusjonen holdes på tampen av sommeren, til talen er klar på torsdag.

TV: Følg årstalen her!

Dermed ble det hektiske minutter for Olsen og hans taleseksjon da nyheten om endringen av handlingsregelen sprakk bare to og en halv time før talen skulle holdes. 

Det var i 2012 sentralbanksjef Øystein Olsen første gang anmodet regjeringen å senke handlingsregelen fra 4 til 3 prosent, noe daværende statsminister Jens Stoltenberg blankt avviste.

– «I told you so» 

Når E24 snakket med Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets etter nyheten om endringen i handlingsregelen kom stusset han litt over regjeringens valg av tidspunkt.

– Er det ikke litt rart at dette kommer på samme dag som Øystein Olsen holder sin årstale?

– Jo, jeg tenkte litt på det.

– Jeg ser ikke en god grunn for tidspunktet. Kanskje det er for å gi sentralbanksjefen tid til å si «I told you so» til daværende statsminister Jens Stoltenberg» i årstalen i kveld, sa Bernhardsen da med glimt i øyet.

– Årstalen viktigere

Og han var ikke alene, sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management mente det var en morsom og interessant timing, siden det fikk stor oppmerksomhet da han foreslo det samme for fem år siden. 

– Jeg tror det vil gi årstalen mer oppmerksomhet, sa han, og la til:

– De fleste husker at det var Olsen som frontet dette for fem år siden. Det gjør at årstalen blir enda viktigere, fordi det viser at forslag som kommer der blir fulgt opp. Det viser betydningen årstalen har, sier han.

Sjefsøkonom i NHO, Øystein Dørum mente regjeringen kanskje hadde sett Olsens tale.

–Det kan tenkes at det står noe i talen han om det som regjeringen har sett, han har jo hintet litt om det flere ganger med et glimt i øye, så det er nærliggende å koble det til den, sa han. 

E24 har vært i kontakt med Norges Bank etter det ble kjent at talen måtte skrives om, i en kort kommentar sier de til E24. 

– Det var naturlig å ta inn dette avsnittet nå, utover det har vi ikke noen kommentar til det.

Og nå lurer du kanskje på hvilket avsnitt som ble lagt til? 

I delen «Bruken av oljepenger bør bremses» la taleskriverne inn, «Det er i dag gjort kjent at Regjeringen vil foreslå at aksjeandelen i oljefondet økes til 70 prosent. Samtidig legges det til grunn en forventet realavkastning i forndet på 3 prosent. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå