Røkkes gigantiske ryddesjau

Kjell Inge Røkkes Aker kvitter seg med eierandel i fire selskaper. Kjøperen er Aker Solutions.
<b>SUPERBA:</b> Kjell Inge Røkkes kunne se at flere av selskapene hans gjorde det bra på Oslo Børs denne uken.
SUPERBA: Kjell Inge Røkkes kunne se at flere av selskapene hans gjorde det bra på Oslo Børs denne uken.

Aker sikrer seg en gevinst på 478 millioner kroner etter å ha solgt sin eierandel i Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, teknologiselskapet ODIM og produktselskapet Midsund Bruk. Kjøperen er Aker Solutions.

Den samlede prisen for aksjene er 1 391 millioner kroner. I tillegg får Aker tilbakebetalt rundt 207 millioner kroner i aksjonærlån i selskapene som overtas av Aker Solutions, melder selskapet i en børsmelding torsdag morgen.

Aker eide 46 prosent av aksjene i Aker Oilfield Services, 50 prosent av aksjene i Aker DOF Deepwater, 33 prosent av aksjene i det børsnoterte teknologiselskapet ODIM og 100 prosent av aksjene i Midsund Bruk.

- Med disse transaksjonene tar både Aker og Aker Solutions sats. Vi har forhandlet fram en slagkraftig industriell løsning. Den er god for Aker fordi det konsentrerer våre ressurser om færrehovedselskaper, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en kommentar.

Gir lån til kjøperen

Kjøpesummen for aksjene, samt betalingen for aksjonærlånene, vil forbli utestående som en selgerkreditt med tidligst forfall 1. mai 2009.

Aker Solution vil ifølge børsmeldingen finansiere kjøpet gjennom et nytt, børsnotert obligasjonslån. Og Aker har allerede bekreftet tegning av en milliard kroner i dette lånet.

Hvordan vil denne omrokeringen påvirke aksjekursene? Se om du kan plukke vinneraksjene i AksjeNM.

Flere avtaler

De to selskapene har i tillegg blitt enige om at Aker Solutions i framtiden skal være en likeverdig partner med Aker som eier av karbonfangstselskapet Aker Clean Carbon. Aker Solutions øker sin eierandel fra 30 til 50 prosent gjennom en rettet emisjon i teknologiselskapet.

Gjennom sin eierpost i TRG Holding kontrollerer Kjell Inge Røkke 67,8 prosent av aksjene i industrikonsernet Aker.

Aker eier i dag 60 prosent av aksjene i Aker Holding. Dette selskapet eier igjen 40,27 prosent av aksjene i Aker Solutions.

Til forsiden

På forsiden nå