Aker tjente 7,3 milliarder

Store aksjesalg løftet Aker-resultatet i første kvartal. Aker tror satsningen på CO2-fangst kan bli en betydelig industri.

Kjell Inge Røkke fremstår som den reneste Onkel Skrue etter Akers massive aksjesalg i første kvartal.

I løpet av årets tre første måneder solgte Aker

OSE
AKER
, som er morselskapet i Røkkes industriimperium, aksjer i datterselskapene Aker Yards og Aker Kværner for mer enn 9 milliarder kroner.

Én milliard kroner er brukt på nedbetaling av lån, slik at Røkkes pengebinge ved utgangen av kvartalet rommet 8,1 milliarder kroner.

I april delte selskapet ut 1,3 milliarder kroner i utbytte. Men det er altså flust med cash igjen i Aker og Røkkes velv.

Røkke eier to tredjedeler av aksjene i Aker.

Tjente 7,3 milliarder kroner

Rent regnskapsmessig ble første kvartal et virvar av salgsinntekter og utrenskninger. De to nøkkelselskapene Aker Yards (der alle aksjene er solgt) og Aker Kværner (der Aker nå eier 40,1 prosent) er luket ut av konsernets resultattall.

Dermed kan ikke rapporten helt sammenlignes med fjorårets resultater. Men Røkke får pene tall på linjene likevel. Aksjesalgene ga nemlig en regnskapsmessig gevinst på 6,4 milliarder kroner - som sender resultatet før skatt i Aker opp i trivelige 7,3 milliarder.

Ser man på driften i den delen av Aker-konsernet som fortsatt regnes inn i Akers tall, viser den inntekter på 1,42 milliarder kroner.

Satser på CO2-fangst

Blant nyhetene i kvartalsrapporten, er det nystiftede selskapet Aker Clean Carbon, som E24 omtalte i går.

Aker forventer at CO2-fangst vil bli en betydelig industri, og har derfor etablert Clean Carbon. I går kveld ble Aker-rådgiver og tidligere konsernsjef i Aker Kværner, Inge K. Hansen, registrert som daglig leder og styreformann i Aker Clean Carbon i Brønnøysundregistrene.

"Dette selskapet har inngått avtale med Aker Kværner om å forberede bygging av et pilotanlegg basert på Just Catch-teknologi i Norge. Det er ikke endelig avklart hvor eller når et eventuelt pilotanlegg vil bli bygget", skriver Aker i kvartalsrapporten.

Konsernet har tidligere lovet at det skal klare å rense 116 prosent av utslippene fra det planlagte gasskraftverket på Kårstø.

Les mer:

På forsiden nå