Røkke betaler CO2-rensing selv

Kjell Inge Røkkes Aker-system er lei av å vente på politiske myndigheter. Nå betales utviklingen av CO2-rensing av egen lomme.

CO2-rensing - ikke CO2-rensing.

Aker

OSE
AKER
har sett seg lei på lange politiske og kommersielle diskusjoner. Nå betaler selskapet Aker Kværner for å gå videre med sin Just Catch-teknologi for rensing av CO2.

Foreløpig er det bare småpenger det er snakk om for Kjell Inge Røkkes Aker, men håpet er at CO2-rensingen skal bli en suksess både økonomisk og miljømessig.

Utålmodig

- Vi satser 20-30 millioner kroner på dette. Det er utgangspunktet, så får vi se hva det blir til etterhvert, sier Akers finansdirektør Bengt A. Rem til E24 etter presentasjonen av selskapets førstekvartalsresultat.

Problemet til Aker Kværner har vært mangelen på kunder som har vært villig til å satse på CO2-teknologien. Aker tar den jobben.

- Vi finansierer nå alt for å komme raskt i gang, sier Rem.

Følg Aker på Børs24.

I gang i 2009

Det er gjennom det nystartede selskapet Aker Clean Carbon Røkkes og hans menn jobber med pilotprosjektet for rensing av CO2. Målet er at pilotprosjektet skal være klart i 2009.

Foreløpig er det ikke klart hvor pilotprosjektet skal settes opp, men Aker håper at det vil være mulig å få til på Kårstø i forbindelse med gasskraftverket der.

Teknologien skal gjøre det mulig å fange 116 prosent av CO2-utslippene fra kraftverk ved å bruke biokraftverk til oppvarming.

Aker mener at CO2-rensingen har store kommersielle muligheter ikke bare for gasskraftverk i Norge, men også på kullkraftverk verden over.

- Det vil være et fantastisk marked, både for gass- og kullkraftverk, sier Rem.

Han har håp om at det ikke bare vil vil bli en miljømessig suksess. Også øknomisk kan det gi betydelig gevinst, innrømmer Rem.

- Men jeg kan ikke og vil ikke kommentere hva vi ser for oss nå, sier han.

Pungen full

Etter at Aker solgte seg ned i Aker Kværner og helt ut av Aker Yards tidligere i år, har selskapet en stappfull kasse. Ved utgangen av mars hadde selskapet 8,1 milliarder kroner i kontanter.

Noe vil investeres i de utallige datterselskapene i Aker-systemet, og nylig kom meldingen om at Aker bestiller seks forsyningsskip fra Aker Yards' verft i Vietnam. Men det er mer på vei.

- Nye selskaper krever kapital, og vi har også andre prosjekter i pipe-line. Men pengene brenner ikke i lomma, sier Rem.

Tyst om Aker Kværner

I finansmarkedet har Akers eierskap i Aker Kværner vært et hett diskusjonstema. Aker sitter med 40,5 prosent av aksjene i Aker Kværner, men etter nedsalget i vinter, lurer mange på hvor lenge Aker forblir storeier.

- Vi synes Aker Kværner er et fantasisk selskap med fantastiske muligheter. Utover det gir vi ingen kommentarer om salg eller ikke salg, sier Rem.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå