Saab stuper på Røkke-avtale

Det er ingen tvil om at det var Kjell Inge Røkke som gjorde den beste avtalen fredag.

Fredag steg Aker

OSE
AKER
over 4 prosent etter at Kjell Inge Røkke og hans menn kunne presentere en avtale med staten og de svenske selskapene Saab og Investor hvor de kommer inn som eier i Aker Kværner.

Faller 4 prosent

Flere analytikere uttalte at Aker solgte seg ned i Aker Kværner til en god pris. Sverige hadde fri fredag på grunn av midtsommer, og mandag kommer dommen fra det svenske aksjemarkedet.

Den er ikke til å ta feil av. Saab SAAB-B stuper over 4 prosent på Stockholmsbörsen.

Rett nok er det generell børsnedgang i Sverige, men analytikere trekker frem avtalen mellom Aker og Saab som en forklaring på sistnevntes fall.

- Rent finansielt sett så har Saabs investering en begrenset nedside, men samtidig også en begrenset oppside. Politisk sett så kan jeg ikke se hvordan dette skal gi Saab bedre muligheter til å selge Gripen. Det er usannsynligat denne investeringen skulle påvirke Saabs eksportsjanser i Norge positivt, sier en anonym analytiker til Thomson Financial News, ifølge SME Direkt.

Flere har spekulert i at Saabs investering øker sjansen til å selge jagerflyet JAS Gripen til Norge.

Solgte for 6,4 mrd.

Den omtalte avtalen medfører at det opprettes et holdningselskap, Aker Holding, hvor Aker, staten, Saab og Investor går inn som eiere. Aker Holdings oppgave er å eie 40,1 prosent i Aker Kværner.

Les også: Staten kjøper hos Røkke

Aker blir sittende med 60 prosent av Aker Holding. Staten får 30 prosent, Saab 7,5 prosent og Investor 2,5 prosent. Saabs investering er på 1,2 milliarder kroner.

Avtalen medfører i realiteten av Aker reduserer sin eierandel fra 40,1 prosent til 24 prosent i Aker Kværner og for 6,4 milliarder kroner totalt for å selge seg ned.

- Generelt sett har investorene problemer med å se hvordan denne investeringen skal gi noen betydelig avkastning, og man lurer på hvorfor Saab begir seg inn i et prosjekt hvor man har liten innflytelse. Jeg trodde aksjen skulle falle på nyhetene om samarbeidet, men ikke så mye, sier analytikeren.

Øker sjansen for jagerflysalg

Noen er imidlertid mer positive.

"Vi mener Saabs investering er positiv for selskapet siden det øker Saabs muligheter til å selge Gripen til Norge, en avtale som kan være verdt 5,1 milliarder dollar, mot en investering på 1,2 milliarder kroner", skriver Carnegie i en analyse mandag, ifølge SME Dirket.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå