Amerikanerne stenger fondet

Nå realiseres tapene i det omstridte kommune-fondet.

Citigroup melder torsdag ettermiddag et det stenger ned det omstridte fondet som fire norske kommuner, Rana, Narvik, Hattfjelldal og Hemnes har investert i.

I en pressemelding skriver Citigroup at det benytter seg retten til å stenge fondet og selge eiendelene siden verdien har falt under det såkalte "triggernivået".

Les også: Bobestyrer: - Blir ikke mye igjen til kommunene

Ukjent tap

Hvor mye kommunene nå blir påført av tap, er ikke sikkert, men det dreier seg om flere hundre millioner kroner. Citigroup opplyser at verdiene vil bli fordelt etter at alle eiendelene i fondet er solgt.

At "triggernivået" er nådd betyr at verdien av fondet har falt under 55 prosent av pålydende og kommunene har tapt 45 prosent av sin opprinnelig investering på 450 millioner kroner. På toppen av det kommer garantier på rundt 84 millioner kroner.

Terra Securities opplyste onsdag av kommunetapet var på 350 millioner kroner.

Les også: - Kommunene taper 350 mill.

De underliggende papirene i fondet er i utgangspunktet sikre amerikanske kommuneobligasjoner, men flere ting i finansmarkedet har likevel fått verdien i fondet til å falle dramatisk.

Terra kjente risikoen

I meldingen gjør Citigroup et poeng av at Terra Securities kjente til risikoen i produktene de solgte til kommunene.

"Citi er bekymret over å lese at investorer er påført tap som følge av sine investeringer. Tapene på investeringene er forårsaket av markedsforhold som har påvirket mange investeringer verden over, og risikoen ble opplyst til Terra Securities", heter det.

Citigroup skriver også at Terra Securities viste at produktene bare skulle selges tl sofistikerte investorer.

Les også: - Betydelig overreaksjon

Flere saker på E24

På forsiden nå