Spår en serie gjeldskutt i Europa

Sjeføkonom Jan Andreassen håper andre forgjeldede europeiske land vil gjøre som Hellas.

GJØR SOM HELLAS: Sjeføkonom Jan Andreassen tror disse kommer til å gjøre som Hellas. Fra venstre: Portugals statsminister Pedro Passos Coelho, Spanias statsminister Mariano Rajoy, Italias statsminister Mario Monti og Irlands statsminister Enda Kenny.
GJØR SOM HELLAS: Sjeføkonom Jan Andreassen tror disse kommer til å gjøre som Hellas. Fra venstre: Portugals statsminister Pedro Passos Coelho, Spanias statsminister Mariano Rajoy, Italias statsminister Mario Monti og Irlands statsminister Enda Kenny.

- Det er en fordel for Europas fremtid hvis vi får sanert gjeld som er tatt opp for å finansiere forbruk og feilslåtte investeringer. Det er bra om fremtiden slipper å bære fortidens byrde, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen.

Fredag morgen ble det klart at Hellas har fått tilstrekkelig oppslutning blant sine private långivere til å få ettergitt en betydelig del av sin gjeld.

Avtalen innebærer at den greske stats gjeldsbyrde kan bli redusert med inntil 765 milliarder kroner.

«Finansiell Dunkerque»

Andreassen omtaler avtalen som en «finansiell Dunkerque» etter den massive evakueringen av 338.226 allierte soldater fra den belgiske byen Dunkerque på forsommeren 1940. De allierte styrkene var drevet på flukt av Nazi-Tysklands angrepshær.

Evakueringen, som ble kalt Operasjon Dynamo, ble feiret som en seier i Storbritannia, selv om den egentlig markerte et nederlag. Men evakueringen hadde et voldsomt løft i britenes kampvilje og den bevarte britiske hærens kampevne.

<p>ET EKSEMPEL: Sjeføkonom tror den greske statsministeren Lucas Papademos har startet en serie av europeiske gjeldssaneringer.</p>

ET EKSEMPEL: Sjeføkonom tror den greske statsministeren Lucas Papademos har startet en serie av europeiske gjeldssaneringer.

- Har laget en mal

Andreassen mener grekerne nå har laget en mal for hvordan gjeldstyngede europeiske land skal komme seg ut av gjeldskrisen.

E24 Spesial: Interaktivt gjeldskart

- Jeg tror det kommer en serie gjeldsnedskrivninger som denne. Jeg håper man fortsetter langs disse linjer, sier han til E24.

Les også: IMF-sjefen mener eurosonen er reddet

«Sulte seg i hjel»-politikk

For Andreassen har ingen tro på at de mest gjeldstyngede landene i Europa vil kunne klare å kutte seg frem til en lavere gjeldsbyrde.

MÅ LETTE BYRDEN: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen mener den europeiske gjeldsbyrden må lettes gjennom gjeldssaneringer.
MÅ LETTE BYRDEN: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen mener den europeiske gjeldsbyrden må lettes gjennom gjeldssaneringer.

- Jeg tror ikke på denne «sulte seg i hjel»-politikken for å nedbetale gjeld, sier han.

- Hvor kommer de neste rundene med gjeldssanering?

- Hellas kommer til å trenge flere i årene som kommer. Portugal og mange regioner i Spania trenger det, sier Terra-økonomen.

I Spania er den økonomiske krisen knyttet til gjeld som de regionale myndighetene har på dratt seg.

- Og så kan man spørre om ikke også den spanske stat, Italia og også Irland trenger en finansiell gjenstart som en gjeldssanering innebærer, sier Andreassen.

Tror befolkningen vil kreve gjeldskutt

Han mener andre lands politikere nå ser en vei ut av gjeldskrisen de har havnet i og at befolkningene etter hvert vil kreve at gjeld blir sanert.

Han viser til Frankrike hvor sosialistpartiets presidentkandidat Francois Hollande, som ikke er tilhenger av en økonomisk politikk med store budsjettkutt, leder på meningsmålingene foran vårens valg.

Men sjeføkonomen tror ikke det vil gå like lett for andre land som for Hellas å få gjennomført en gjeldssanering ettersom den greske stat åpenbart er insolvent.

- Det er smertefullt mens det pågår, men det må til for å få en finansiell gjenstart, sier Andreassen.

Valebrokk: Kom dere ut, Hellas!

Les også: Greker gikk amok etter å ha mistet jobben

Les også: Greske gjeldsforsikringer gir ikke utbetaling

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå