Andresen sammenligner oljepenger med heroin

Næringslivstopp Johan H. Andresen, en av Norges rikeste menn, mener regjeringen bør bruke mindre oljepenger – penger han mener er like avhengighetsskapende som heroin

<p><b>NYTT STATSBUDSJETT:</b> Johan H. Andresen mener det bør brukes mindre oljepenger i det nye helblå statsbudsjettet.<br/></p>

NYTT STATSBUDSJETT: Johan H. Andresen mener det bør brukes mindre oljepenger i det nye helblå statsbudsjettet.

- Statens pensjonsfond utland er omtrent ti ganger så stort i dag som da handlingsregelen ble innført. Fire prosent av 500 milliarder var en lykkepille. I dag ligner fire prosent av 5.000 milliarder mer på heroin. Begge skaper avhengighet, men tunge stoffer er langt mer smertefullt å legge av seg, sier Johan H. Andresen i industri– og finanskonsernet Ferd til Dagsavisen.

Mandag samles regjeringen til budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. For første gang skal statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) lage et helblått budsjett fra bunnen av.

Synet på bruken av oljepenger splitter regjeringen. Mens Høyre, som en del av et bredt politisk flertall, har programfestet at de vil holde seg til handlingsregelen, vil Frp bruke mer penger. I regjeringsplattformen forplikter de seg imidlertid å føre en ansvarlig økonomisk politikk «basert på handlingsregelen».

Handlingsregelen

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er mer realistisk å bruke mindre penger i det nye statsbudsjettet. Han mener at å sette ned handlingsregelen fra fire til tre prosent er best for den nasjonale økonomien. 

Olsen har i sine tidligere årstaler oppfordret til en reduksjon i bruken av oljepenger. Dette gjentok han også i årets tale. Han mener at en reduksjon i handlingsregelen vil vil være en bedre tilpasning.

- Jeg minner om den anbefalingen, kan du si. Jeg minner om den ikke minst med tanke på de spesielt gode resultatene for oljefondet de siste årene, sier Olsen til E24.

Den høye positive avkastningen vil ikke fortsette hevder Olsen og viser til situasjonen i Europa. Sentralbanksjefen tror tre prosent mer reelt fremover.

Andersen er enig med Olsen, men ønsker ikke å kommet med et konkret tall i forhold til hvor mye som av oljefondet skal bruke. Han har store forventninger til de nye økonomiske rammene.

– Poenget er ikke å holde seg innenfor handlingsregelen, men hvor mye mindre vi bør bruke enn den tillater, sier han til avisen.

Rom for satsing

Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå forteller at Norge vil få mer penger i 2015 grunnet økte oljepriser. Han mener dermed det er rom for satsning i budsjettet.

- Rammen kan økes videre fra 2014-busjettet og fortsatt holde seg langt innenfor handlingsreglenes fire prosent regel, forteller han til Dagsavisen.  

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå