Ansatt som Høyres «torpedo»

Øystein Søreide er ansatt med et mål: Å få millionærer, medlemmer, og bedrifter til å bla opp penger for Høyre – for å fjerne dagens regjering.

1. juli starter han for alvor jobben med å få Høyres gode venner til å åpne lommebøkene.

– Til valget i 2007 samlet vi inn rundt fem millioner kroner. Målet til neste år er minst det samme, også må vi ha lov til å drømme om ti millioner, sier Søreide til VG.

Han tror i alle fall han skal få inn nok til å dekke lønnsutgiftene til seg selv.

Søreide er gift med stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide, og han har formelt sett den kjedelige tittelen "daglig leder i Høyres valgfond 2009". Men på Høyres landsmøte i helgen ble det internt fleipet med titler som "pengeinnkreveren" og "torpedoen".

– Det er dine ord, jeg har som mål å få flest mulig til å bidra til Høyres valgkamp, sier Søreide.

Høyre har et eget styre for innsamling av penger. Der sitter Diderik Schnitler, Eivind Astrup og Jonas Ramm.

– De skal fortsatt ha ansvaret, men jeg skal leder det daglige arbeidet, sier Søreide.

Før forrige valg ga tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen to millioner kroner til Høyre. Christen Sveaas ga 300 000 kroner, mens diverse rederier bidro med rundt en million kroner. Men Søreide frykter ikke et stempel som millionærenes parti.

– Nei, det er mediene som er mest opptatt av enkeltpersonene som gir store bidrag. Vi er også opptatt av dem, men er like opptatt av å skaffe flere Høyre-partnere, som gir fra hundre kroner i måneden, sier Søreide.

Flere av bidragsyterne kan forvente seg store skattelettelser dersom Høyre får gjennomslag for å fjerne formueskatten.

– Det er en forutsetning at de som bidrar, gjør det uten noen form for innflytelse på konkrete saker, sier Søreide.

– Men de får ha sin mening om partiet og politikken?

– Det er fortsatt ytringsfrihet i landet, og vi lytter til alle gode råd.

Hittil i år har bare Øystein Stray Spetalen gitt penger til Høyre. Gjennom sitt selskap Ferncliff har han gitt 200 000 kroner.

– Jeg ga pengene fordi jeg synes Erling Lae har gjort en god jobb som byrådsleder i Oslo, sier Spetalen til VG.

Han er glad for at Lae er innvalgt som nestleder i Høyre, og er krystallklar på at partiets ledelse må sørge for å få med seg de andre borgerlige partiene på et regjeringsskifte etter neste valg.

– Mitt råd til Høyre er å holde alle dører åpne. La velgerne få stemme, og så får man finne sammen ut fra valgresultatet. De rødgrønne klarte jo å finne sammen, det bør denne siden klare også, sier Spetalen.

Til E24-forsiden

På forsiden nå