Det koker i stillingsmarkedet – spår 250.000 ledige jobber i år

Et taktskifte i olje, offshore og shipping får skylden for et skyhøyt nivå ledige jobber i arbeidsmarkedet.<p><b>TRENGER FLERE:</b> Antallet ledige jobber i oljebransjen øker kraftig ifølge Finn.no, Norges største plattform for utlysning av jobber. Bildet er fra Valhall-feltet i Nordsjøen.</p>

TRENGER FLERE: Antallet ledige jobber i oljebransjen øker kraftig ifølge Finn.no, Norges største plattform for utlysning av jobber. Bildet er fra Valhall-feltet i Nordsjøen.

Det ble utlyst 25 prosent flere stillinger i april i år sammenlignet med i fjor, ifølge ferske tall fra Finn.

Oppgangen er størst innen olje, offshore og shipping, som opplever vekst i ledige stillinger på 69 prosent fra januar til april 2018, mot samme periode i fjor.

– Årets fire første måneder viser en sterk vekst sammenlignet med de fire første månedene i fjor, noe jeg mener signaliserer optimismen som finnes i olje, offshore og shipping, sier produktdirektør i Finn, Christopher Ringvold, til E24.

Finn er Norges største jobbplattform, og Ringvold mener basert på signalene fra andre aktører i markedet, at selskapet gir en meget realistisk oversikt på jobbmarkedet.

Analytiker i Handelsbanken Halfdan Grangård sier Finn.no sitt bilde av veksten i oljesektoren stemmer med deres virkelighetsbilde.

 <p><b>ØKONOM:</b> Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken følger ikke lenger stillingsmarkedet etter at NAV sluttet å rapportere tall for dette, men sier at en økning i antallet ledige stillinger i oljebransjen stemmer med investeringene som blir gjort i industrien.</p>

ØKONOM: Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken følger ikke lenger stillingsmarkedet etter at NAV sluttet å rapportere tall for dette, men sier at en økning i antallet ledige stillinger i oljebransjen stemmer med investeringene som blir gjort i industrien.

– Oljeinvesteringene kommer til å være en klar vekstdriver i tiden fremover, og ledigheten vil fortsette nedover en liten stund til, sier Grangård.

Han legger til at man bør være forsiktig med å bruke år-over-år tall fordi et lite absolutt tall året før kan gi store utslag året etter.

Finn.no har ikke tall som bryter jobbannonsene ned i ulike kategorier i de forskjellige bransjene, men Grangård antar at leverandørsiden i oljebransjen har gode vekstutsikter, og vil trenge flere folk i tiden fremover.

Flest ledige stillinger siden 2012

Ifølge Finn.no sine anslag vil det være rundt 250.000 ledige jobber i 2018. Man må tilbake til 2012 for å finne lignende tall.

Analytikerne bruker vanligvis ikke Finn.no sine tall i sine estimater, og Grangård sier de tidligere brukte betydelig med tid på og tolke Navs tall over stillingsmarkedet.

– Navs tall ble dårligere og dårligere, og de hadde selv utfordringer med tallene, så vi sluttet å bruke dem, sier analytikeren, som mener Finn.no kan gi en god oversikt, men at man også må ta høyde for skjevheter ettersom mange selskaper annonserer ledige jobber på egne nettsider.

Både privat og offentlig sektor opplever vekst, og totalt i år er veksten i ledige stillinger på ni prosent, foran Finn.no sine egne prognoser, som forventet en syv prosent økning.

Til tross for at bygg- og anleggsbransjen står for brorparten av stillingene i april, opplever olje og offshorebransjen en økning på over 100 prosent, sammenlignet med april i fjor.

Tallene fra Finn underbygges av Statistisk sentralbyrås siste Arbeidskraftundersøkelse (AKU) for februar som viste laveste ledighet i landet siden 2014.

Fra november til februar ble det 21.000 flere sysselsatte, justert for sesongvariasjoner. Det utgjør en vekst i arbeidsstyrken på 0,4 prosent.

Butikker mottok flest søknader

Til tross for at oljebransjen øker mest, er det fremdeles jobbene som ikke krever utdanning, som mottar flest søknader.

I rangert rekkefølge mottok butikkstillinger, lagerjobber og renholdsstillinger flest søknader i april måned, ifølge Finn.no.

Også NAVs siste månedlige ledighetstall falt til 2,4 prosent i april.

Vi må tilbake til starten av 2009 for å finne et like lavt nivå på ledigheten.

Arbeidsledigheten har falt jevnt og trutt siden begynnelsen av 2016, men fallet har bremset opp de siste månedene.

For ordens skyld: Finn.no er eid av Schibsted, som igjen eier E24-eier VG. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå