Både ledigheten og sysselsettingen faller: – Et svakhetstegn

Ledigheten falt til 4,7 prosent i november, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Men også antallet som står helt utenfor arbeidsstyrken, gikk opp.


<p><b>BREMS:</b> Oljenedturen fikk arbeidsledigheten i Norge til å stige i 2016. Bildet er tatt på Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.</p>

BREMS: Oljenedturen fikk arbeidsledigheten i Norge til å stige i 2016. Bildet er tatt på Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.

SSB registrerte 130.000 arbeidsledige i Norge i november. Det er et fall i ledigheten til 4,7 prosent, fra 4,8 prosent måneden før.

Isolert sett er dette gode nyheter. Men undersøkelsen viser at også sysselsettingen faller her i landet.

– Grunnen til at ledigheten har falt, er at arbeidsstyrken har falt mer enn sysselsettingen, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, til E24.

– Det vi har sett i det siste er at yrkesdeltagelsen faller i alle aldersgrupper. Dermed er ikke avtagende ledighet godt nytt. Folk trekker seg ut av arbeidsstyrken fordi det har blitt vanskeligere å få jobb, litt enkelt sagt, sier hun.

Flere utenfor arbeidsstyrken

November-tallene viser nemlig et fall i den sesongjusterte sysselsettingsprosenten til 66,8 prosent, en nedgang på 0,5 prosentpoeng siden august. Det utgjør 14.000 personer, en endring som isolert sett er innenfor feilmarginen.

 <p>Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.</p>

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Ettersom både antallet arbeidsledige og sysselsatte gikk ned, betyr det at antallet som står utenfor arbeidsstyrken, altså personer som ikke tilbyr arbeidskraften sin på arbeidsmarkedet, gikk opp.

– Man klarer ikke helt forklare avviket, men det vi kan konkludere med er at sysselsettingen ikke stiger. Uansett hvordan man ser på arbeidsmarkedet og ledighetsraten, uansett hvor disse blir av, så er dette et svakhetstegn for arbeidsmarkedet, sier Due-Andresen.

SSB måler ledigheten gjennom sin Arbeidskraftundersøkelse (AKU). Tallene som oppgis for november, er gjennomsnittet av perioden oktober til desember.

På forhånd var det ventet at ledigheten skulle holde seg uendret på 4,8 prosent.

Siden 2014 har ledigheten vokst fra like i overkant av 3 prosent til en topp i fjor sommer på 5 prosent. Den gang ble ledigheten målt det høyeste nivået siden 1996.

 <p>OVER LEDIGHETSKNEIKA? Ledigheten skjøt fart etter at oljeprisen satte utfor sommeren 2014. De siste månedene har den imidlertid falt noe.</p>

OVER LEDIGHETSKNEIKA? Ledigheten skjøt fart etter at oljeprisen satte utfor sommeren 2014. De siste månedene har den imidlertid falt noe.

Det siste året har endringene i ledigheten stort sett ligget innenfor feilmarginen og variert mellom 4,6 og 5 prosent av arbeidsstyrken.

Forskjellige ledighetstall

Aku-undersøkelsen viser et langt høyere ledighetstall enn det Navs statistikker viser.

I desember var det registret 78.600 helt ledige hos Nav, noe som utgjør 2,8 prosent.

Men statistikkene er svært ulike.

Navs statistikk forteller hvor mange som har registrert seg som arbeidsledig hos Nav. Men det er langt fra alle arbeidsledige som registrerer seg hos Nav.

«Det gjelder særlig nykommere på arbeidsmarkedet, uten krav på dagpenger,» skriver SSB i en temaartikkel om forskjellene mellom Aku-tallene og Nav-tallene for arbeidsledigheten.

For å oppnå rett til arbeidsledighetstrygd, eller dagpenger som Nav kaller det, må man først ha jobbet og betalt skatt en stund.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå