– Flere sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft

Den fallende arbeidsledigheten kan gjøre at lønnsforhandlinger havner under press, tror sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.


<p><b>ENIG I PROGNOSEN:</b> NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.</p>

ENIG I PROGNOSEN: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum forteller at en økende andel av deres medlemsbedrifter forteller at de sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

– Isolert sett kan det hemme veksten og medføre press på lokale lønnsforhandlinger. Men det viser også at de som står utenfor arbeidslivet bare er en kompetansereise unna å få en god jobb, sier Dørum.

Uttalelsen kommer etter en fersk rapport hvor Nav forventer at arbeidsledigheten vil falle videre. 47.000 flere skal ifølge prognosene være sysselsatt i løpet av 2020.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen sier at de også ser mangel på kompetanse.

– Det er spesielt enkelte typer kompetanse, for eksempel innen IKT, sier Kristensen.

Rekordmange søkere

Tidligere i år har blant annet Equinor opplevd en rekordpågang av søkere. Ifølge Aftenbladet fikk de 3.000 søkere til de 150 stillingene de utlyste.

I NHOs årlige kompetansebarometer, som ble offentliggjort i september, svarte seks av ti NHO-bedrifter at de mangler ansatte med rett kompetanse.

40 prosent av bedriftene som manglet kompetanse oppga igjen at det medfører tapte kunder og markedsandeler, eller skrinleggelser av planlagte utvidelser.

I Navs rapport anslår de at arbeidsledigheten i Norge vil reduseres fra 2,3 til 2,2 prosent av arbeidsstyrken neste år.

Dørum sier det er lett å være enig med prognosene.

– Det er en del skjær i sjøen, som svakere vekst rundt oss, som gir et moderat vekstbilde samlet. Men det er et vekstbilde som taler for at ledigheten vil fortsette å gå ned, sier sjeføkonomen.

Færre arbeidsplasser

– Virke representerer en handels- og tjenestenæring, som står midt i en omstilling, og omstillingstakten øker. Det vi ser er at arbeidsplasser vil forsvinne, sier Kristensen og anslår at om lag 40.000 av de 380.000 sysselsatte innen handel vil forsvinnel

– Nesten 3.000 arbeidsplasser har forsvunnet siden august i fjor. Poenget er at selv om makro-utsiktene er bra, så vil omstillingstakten øke og treffe ulike bransjer. I handelen vil det for eksempel bli færre ansatte, og en annen sammensetting av kompetanse, sier Kristensen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika sier at prognosene fra NAV er i tråd med prognosene fra Finansdepartementet, Norges Bank og Statistisk sentralbyrå.

– Alle prognosene kan settes under tittelen «This time it’s different», at vi denne gangen slipper unna den internasjonale nedturen. Det er det vi alltid tror på dette tidspunktet av en nedtur, sier Andreassen.

Dårligere enn man tror?

Han sier at det er to ting som kan ødelegge for denne prognosen.

– Det ene er at kronen løper løpsk, eller at eksporten svikter. Det vil ramme blant annet industrien og reiselivet. Det andre er at det ikke er så sterk økonomi her hjemme som man tror. At Varehandelen, bygg- og anlegg, hotellbransjen og restaurantene sliter mer enn man tror, sier Andreassen.

– Jeg tror det reelle bildet er en blanding av disse to, legger han til.

Han synes det er vanskelig å tro at økonomien i Europa vil snu, noe som igjen vil slå inn i både den norske eksporten og turistnæringen.

Tidligere denne uken nedgraderte Det internasjonale pengefondet (IMF) sine anslag for global vekst i 2019 og 2020.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå