- Hellas er i ferd med å få et demokratisk problem

Den medisinen Hellas nå tvinges til å ta, ville gitt problemer for hvilket som helst demokrati, mener Hellas-venn Arne Treholt.

BEKYMRET: Arne Treholt er bekymret for det demokratiske underskuddet i Hellas.
BEKYMRET: Arne Treholt er bekymret for det demokratiske underskuddet i Hellas.

Arne Treholt har siden 60-tallet hatt et tett forhold til Hellas, først gjennom sitt vennskap med tidligere statsminister Georgios Papandreou, deretter som grunnlegger av Den norske komité for Demokrati i Hellas og nå sist som bosatt i den greske delen av Kypros.

Han følger derfor med stor interesse det politiske, økonomiske og folkelige drama som utspiller seg i «demokratiets vugge».

- Hellas er i ferd med å få et veldig demokratisk problem. Gapet mellom den styrende klasse - om man kan kalle det det - og det store flertallet av folket er i ferd med å bli for stort. Hellas har et alvorlig demokratisk underskudd, sier Treholt til E24.

Les også:

Frykter for demokratiet

Treholt holder tilbake når det kommer til å spå hvordan det politiske landskapet vil utfolde seg for Hellas, men trekker isteden linjene 70 år tilbake i tid.

Da tyskerne rykket inn i Hellas i 1941, var det starten på en særdeles blodig periode i landets historie. Først gjennom en svært aktiv motstandskamp som kostet hundretusener livet, deretter gjennom en blodig borgerkrig i årene rett etter den andre verdenskrig. På 10 år mistet minst én million grekere livet.

- Vi ser jo nå at minnene om denne perioden blusser opp. Det sitter dypt, også blant unge grekere. Selv i media ser vi Angela Merkel avbildet med nazistuniform, sier Treholt.

Les også: Grekere i krise håner Merkel

I 1967 tok en militærjunta kontroll over landet, og styrte landet i syv år.

- Når vi ser bilder fra Aten nå, er det mange av oss som får uhyggelige tanker. Det minner om flere aspekter ved en fortid som ikke ligger så veldig langt unna,  sier Treholt.

Endres raskt

Gjennom 2.500 år - siden demokratiet så dagens lys i agoraen ved foten av Akropolis - har grekerne vært stolte av sin frihet og sitt demokrati.

Når politikerne nå synes å bli styrt fra Brussel, og de i tillegg slåss mer for sine egne interesser enn folkets, går det på stoltheten og frihetsfølelsen, mener Treholt.

- Grekerne føler - rett eller galt, skal ikke jeg ta stilling til - at de blir overkjørt av Brussel og sin egen regjering. Dersom ikke politikerne tar innover seg det raseriet folket føler, står den parlamentariske modellen som er bygd opp siden 1974 overfor en veldig utfordring, sier Treholt.

Ser frem til valget

«Kyprioten» ser med spenning frem mot det nye parlamentsvalget som er varslet i april.

- Dette vil gi en pekepinn på hvor mye grekerne tåler av det som nå skjer. Vi ser på meningsmålingene en kraftig dreining vekk fra de styrende partiene og i retning av venstrepartiene, sier Treholt.

Spørsmålet er selvsagt hva slags alternativer venstrepartiene kan tilby.

- Grekerne må selvsagt selv ta skyld for den situasjonen de har havnet i. De kan ikke bare skylde på andre. Derfor har vi da også inntil nylig sett at et stort flertall av befolkningen, rundt 70 prosent, er tilhengere av fortsatt eurodeltakelse, sier Treholt.

Les også:

På forsiden nå