Bacon koster flesk

Prisen på amerikanske grisers sideflesk har steget med over 200 prosent på ett år.
<b>GRISEDYRT:</b> Baconprisen tar av i USA.
GRISEDYRT: Baconprisen tar av i USA.

Som følge er bacon, som kommer fra sidestykket av grisen, i ferd med å bli en dyr fornøyelse for frokostsultne amerikanere.

Ifølge landbruksdepartementet har baconprisen økt med 16 prosent i løpet av få måneder, skriver Money.CNN.com.

- Må vurdere bruken

Whole Foods, en av USAs største matkjeder, har ikke satt opp baconprisen ennå, men "følger nøye med på hvordan vi berøres av prisveksten", som en talsperson for kjeden uttrykker det.

Hudson Riehle, assisterende forskningsdirektør i Den nasjonale restaurantforeningen i USA, ser på sin siden en endring i hvordan landets restauranter forholder seg til griseflesket.

- Prisutfordringen gjør at restauranter må overveie nøye hvordan og hvor de bruker bacon, sier Riehle til Money.CNN.com.

Finanskrise, fôr og influensa

Ifølge nettstedet skyldes prisøkningen en kombinasjon av årsaker.

For det første førte tilbakeslaget i økonomien etter finanskrisen til at etterspørselen, og dermed også produksjonen, falt. Dernest har fôrprisene holdt seg høye over lengre tid.

Sist, men ikke minst, tvang svineinfluensaen H1N1 mange grisebønder til å redusere bestanden.

De siste fire ukene er det blitt omsatt sju prosent færre slaktede griser enn på samme tid i fjor.

- Trendy mat

Ettersom svineproduksjonen er forventet å falle ytterligere tre prosent i løpet av 2010, ser det ikke lyst ut for amerikanske baconentusiaster.

- Bacon er trendy mat. Det ser ut til at folk kutter ned på forbruket av en del matvarer, men forbrukerne vil likevel ha mengder av bacon uansett hva de spiser eller lager, sier Tim Maiers, talsmann for Griseproduksjonsforeningen i Illinois, til Money.CNN.com.

Les flere økonominyheter på E24.

På forsiden nå