Bakkafrost frister med lusefri lakseaksje

Det færøyske lakseselskapet Bakkafrost er for tiden i Norge på en omfattende signingsferd, som skal avsluttes med en notering på Oslo Børs.
<b>OPPDRETT PÅ FÆRØYENE: </b> Vilt, vakkert og lukrativt.
OPPDRETT PÅ FÆRØYENE: Vilt, vakkert og lukrativt.

I løpet av våren vil Bakkafrost noteres på børsen, og konsernsjef Regin Jacobsen er ikke i tvil om at norske aksjonærer vil finne aksjen interessant.

- Du skal satse på Bakkafrost om du har penger som du vil satse på en aksje som vil gi god avkastning. Aksjen vil være en god investering, sier konsernsjef Regin Jacobsen i Bakkafrost til E24 etter en investorpresentasjon på Shippingklubben i Oslo.

Lite lus

Konsernsjefen peker så på suksesskriteriene til lakseoppdretteren.

- Vi har lav dødelighet, vi produserer mye laks ut i fra hvor mye smolt vi setter ut, vi har lav forfaktor og en meget lav kostpris. Vi er og skal være blant de beste på kostnadsfaktoren, påpeker Jacobsen.

Jacobsen har også fulgt den norske debatten på lakselus tett, og kan stolt fortelle at deres anlegg i svært liten grad er angrepet av lakselus.

- Dette kommer av at vi har et godt veterinærmiljø på Færøyene, vi har faktisk det strengeste regimet på laks i hele verden, sier Jacobsen.

- Det gjør at man ikke har noe sykdom, men vi ser jo selvsagt noe lakselus til tider men ikke noen større tilfeller, fortsetter han.

En lang og god tradisjon med satsning på fisk på øygruppen vest for Norge nevnes også som en årsak til de lave sykdomsutbruddene.

Les også: Lusefaren ikke over og - Lakselus skremmer ikke kundene

Familieselskap med visjoner

- Bakkafrost ble startet av min far og hans bror i 1968, og har lange tradisjoner innen fiskeri - først med sild og så etter hvert laks, sier Jacobsen.

- Vi startet med laks i 1979, og i dag er vi det største lakseselskapet på Færøyene og er blitt et betydelig selskap også globalt, fortsetter han.

Fra 2005 og frem til i dag har det derimot skjedd store omveltninger i lakseselskapet, og familien var tvunget til å ta et valg på hvilken vei Bakkefrost skulle gå.

- Vi så at fremtidsmulighetene til Bakkafrost var bedre om familien solgte seg ned. Det var bedre for oss at vi hadde en mindre andel av en bæredyktig lakseoppdretter, enn at vi satt med alle aksjene i en lakseoppdretter som ikke var bæredyktig, sier Jacobsen.

Pengejakt

Inn kom for eksempel Færøya Banki, som i dag eier 34 prosent av Bakkafrost, mens familien Jacobsen sitter med 23 prosent.

- Banken kom inn i Bakkafrost i forbindelse med en omfattende konkursbølge i oppdrettsbransjen på Færøyene, og vi har hele tiden hatt en avtale om at banken skulle selge seg ned i forbindelse med en notering på børsen, sier Jacobsen.

Eierandelen til den færøyske banken er dermed i spill, en emisjon er på vei og selskapet er på jakt etter nye investorer. Hensikten er å gjøre Bakkafrost i stand til å utnytte de vekstmulighetene som finnes nå som det globale laksemarkedet er i forandring.

- Vi vil lykkes

Og Jacobsen er sikker på suksess.

- Vi har fornemmelsen av at vi vil lykkes, men det vet vi jo ikke 100 prosent ennå. Vi har hatt gode samtaler med flere interessante investorer, sier Jacobsen.

Et av selskapene som allerede inne i Bakkafrost er Kverva, hvor Salmar-gründer Gustav Witzøe er hovedaksjonær. Jacobsen utelukker ikke noe samarbeid med den trønderske lakseoppdretteren, men noen sammenslåing er ikke aktuelt.

- Vi har absolutt en strategi om at Bakkefrost skal være et selvstendig selskap, avslutter Jacobsen.

Bakkafrost har hyret inn Færøya Banki, Nordea og Carnegie til å hjelpe selskapet på børs, og mandag startet tegningsperioden for emisjonen som skal sørge for 80 millioner kroner i frisk kapital til selskapet.

Les også:

Til forsiden

På forsiden nå