Bakke er død

Vaske-gründeren og finansmannen Svein Erik Bakke er død.

Forretningsmannen ble 59 år gammel.

Bakke ble funnet død i sin leilighet på Frogner tirsdag ettermiddag.

- Politiet kan bekrefte at det var Svein Erik Bakke som ble funnet død i Oslo tirsdag ettermiddag klokken 16.20, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved Kriminalvakten i Oslo.

Vaskeimperium

Bakke begynte sin karriere med vaskebøtte og langkost hjemme på Sørum som syttenåring. Det var hans mor som lærte ham å vaske, og fra Romerike bygget mobbeofferet og tenåringen Svein Erik Bakke opp vaskeimperiumet Viking-gruppen.

På det meste hadde han 750 ansatte under seg, men vaskevirksomheten ble gradvis erstattet av eiendomsinvesteringer. Mens Trysil fremdeles var en stille bygd langs svenskegrensen, kjøpte Bakke på slutten av 70-tallet to utleiehytter. 20 år senere kontrollerte han over 3000 sengeplasser i det som under ham hadde blitt et av Norges største og beste alpinanlegg.

Flere nyheter på E24

Søkte oppmerksomhet

For å markedsføre Trysil, og senere også Hafjell, søkte Bakke bevisst oppmerksomhet i pressen, og avisredaksjonene elsket ham. Han fikk, som mange medieyndlinger får, raskt kallenavn: "Vaske-Bakke" var oftest brukt, men også "Moppemogulen" og "Vaskeladden" var Akersgata-favoritter.

"Å annonsere og drive markedsføring er dyrt. Så jeg gikk noen andre veier, tok noen innersvinger og ga pressen det de ville ha", sa Bakke til Dagbladet i 2000.

Men Bakke kom til å angre på det:

"Men så er det jo aldri stopp. Har du først åpnet én gang, så har du liksom åpnet porten for alltid. Og det irriterer meg ganske kraftig".

Brøt sammen

Etter store gjeldsopptak og et betydelig tap på valutalån, solgte han sommeren 2001 seg helt ut av Viking-gruppen. Dypt deprimert og fortvilet, forsøkte Bakke lille julaften å ta sitt eget liv hjemme i boligen i Holmenkollen.

"Jeg følte at det var best at jeg tok mitt eget liv, ikke bare for meg selv, men også for min familie. Det var jo galskap, men sånn var det", sa Bakke til VG for drøyt to år siden.

De senere årene jobbet Bakke med planer for et storstilt eiendomsprosjekt i i Natal i Brasil. Han drev også med omfattende valutaspekulasjon.

I fjor høst kjøpte den rødgrønne regjeringen Bakkes villa på Bygdøy for 30 millioner kroner. Det gjorde at strandarealene ved eiendommen ble åpnet for almennheten.

Bakke hadde to ekteskap bak seg, og var forlovet med Kajsa Lundgaard (31), som jobber på en skjønnhetssalong i Oslo. Paret bodde i Bakkes leilighet på Frogner sammen med Lundgaards datter (7). De hadde planer om å flytte inn i en stor villa på Snarøya utenfor Oslo så snart det var pusset opp.

Bakke hadde to voksne barn, en sønn og en datter, fra sitt første ekteskap.

På forsiden nå