Regjeringen klar til å stoppe Bank Norwegian

Finansdepartementet reagerer på at Bank Norwegian vokser i nabolandene ved å tilby en særnorsk, høy garanti på innskudd. En lovendring er snart klar.


<p><b>REAGERER:</b> Bildet viser Bjørn Kjos holde et kredittkort fra Bank Norwegian da forbrukslånbanken ble etablert i 2007.</p>

REAGERER: Bildet viser Bjørn Kjos holde et kredittkort fra Bank Norwegian da forbrukslånbanken ble etablert i 2007.

Bank Norwegian har fått kritikk for å utnytte forbrukslånregelverket, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge forvalter Sigmund Håland har banken slått seg opp i Finland på rekordtid, finansiert med innskudd som er dekket av en norsk innskuddsgaranti.

Det reagerer regjeringen på. Til DN skriver statssekretær Geir Olsen (V) i Finansdepartementet at en konkurransefordel er uheldig.

– Det er viktig at norske banker ikke skal kunne utnytte det norske garantinivået til å oppnå en konkurransefordel i utenlandske markeder, skriver han i en epost.

Departementet har jobbet med et lovforslag for garantiordningen siden i fjor sommer. Der foreslås en bestemmelse som sier at den norske garantien ikke kan brukes i utlandet.

Den norske garantiordningen skal være en sikkerhet for inntil to millioner kroner per kunde hvis en bank skulle gå over ende. Til sammenligning har EU-landene en garanti på inntil 100.000 euro (980.000 kroner) pr. kunde.

Forslaget skal behandles i Stortinget i løpet av våren.

– Vi forholder oss til de til enhver tid gjeldende regler. Bank Norwegian betaler avgift til banksikringsfondet for alle garanterte innskudd, sier markedsdirektør Fredrik Mundal i Bank Norwegian til DN.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå