Bank of England hever renten for andre gang siden 2008

Etter torsdagens renteheving åpner Bank of England for å øke renten ytterligere. 


<p><b>HEVER RENTEN</b>: Et enstemmig styre i Bank of England har torsdag valgt å heve renten. Her sentralbanksjef Mark Carney.</p>

HEVER RENTEN: Et enstemmig styre i Bank of England har torsdag valgt å heve renten. Her sentralbanksjef Mark Carney.

Hovedstyret i Bank of England hever renten til 0,75 prosent. Det fremkommer av rentebeslutningen som ble offentlig kjent klokken 13 torsdag. 

Beslutningen var enstemmig.

Dermed overrasket sentralbanksjef Mark Carney ingen med beslutningen. I forkant mente investorene det var 90 prosent sjanse for en renteoppgang.

– Siden inflasjonsrapporten fra mai har de kortsiktige utsiktene stort sett utviklet seg i tråd med komiteens forventninger. Ferske data ser ut til å bekrefte at fallet i produksjon i første kvartal var midlertidig, og momentum har tatt seg opp i andre kvartal, skriver Bank of England i sin beslutning.

Inflasjonen var 2,4 prosent i juni, noe som er høyere enn bankens inflasjonsmål på to prosent. Banken anslår at brutto nasjonalprodukt vil vokse med 1,75 prosent i året de neste årene.

Åpner for flere rentehevinger

Det er lav og svakt fallende arbeidsledighet, og økt press i økonomien kan bidra til å holde inflasjonen over to prosent, påpeker banken.

– Pengepolitisk komité fortsetter å anerkjenne at den økonomiske utviklingen kan bli betydelig påvirket av responsen fra husholdninger, bedrifter og finansmarkeder på utviklingen knyttet til prosessen med å forlate EU, skriver Bank of England.

Banken åpner også for flere rentehevinger fremover hvis dagens økonomiske utvikling fortsetter, men sier at det i så fall vil skje gradvis.

Den britiske sentralbanken advarer også mot økt proteksjonisme, etter at USA har lagt toll på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar. 

Andre heving siden 2008

– Utsikter til videre eskalering av handelsproteksjonisme – spesielt hvis bedrifter og forbrukeres tillit og finansieringsforholdene forverres betydelig – kan svekke utsiktene globalt ytterligere, skriver banken i en inflasjonsrapport som legges frem samtidig med renteavgjørelsen torsdag.

Banken har justert ned global vekst siden forrige rapport i mai, på grunn av strammere finansiering og noen direkte effekter av høyere toll på handelsvarer.

Sist gang den britiske renten ble hevet var i november 2017, før den tid må man tilbake til før finanskrisen for å finne en oppgang i renten. I 2008 begynte sentralbanken å senke renten, og i mars 2009 var rentenivået nede i 0,5 prosent. Dermed setter beslutningen torsdag renten til sitt høyeste nivå siden 2009.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå