Bare smuler igjen

Konkursboet etter den kristne fadesen God Invest betaler ut 4,8 millioner kroner av et krav på 31,5 millioner kroner.

Mellom 1999 og 2004 spyttet 1 000 kristne småsparere inn hele 70 millioner kroner i det kristne investeringselskapet God Invest AS.

I 2004 gikk fadesen konkurs med krav på 31,5 millioner kroner.

Bostyret til God Invest har nå utbetalt 4,8 millioner kroner av det opprinnelige kravet, melder Finansavisen.

Vanskelig å forklare

Dermed ble det kun smuler igjen av avkastningen de hadde blitt lovet.

- En av utfordringene har vært å forklare de involverte aksjonærene at selskapet ikke var en bank og at pengene deres faktisk er tapt. Det har også vært vanskelig å skille mellom hvem som har vært aksjonærer og hvem som har vært innlånere, sier bostyrer Anne Nerland Hovde til avisen.

Tvilsomme lån

For å investere i selskapet måtte en være bekjennende kristen. Ti prosent av overskuddet skulle brukes til å spre Guds ord og aksjonærene ble oppfordret til å gjøre det samme.

Målet var å hjelpe kristne forretningsfolk og gi guddommelig avkastning.

- Det har blitt gitt lån til mennesker og virksomheter som ikke ville fått det andre steder, sier Hovde til Finansavisen.

Truet med Gud

I 2004 skrev Aftenposten at God Invest gjennom styreleder Agnar Dag Ulstein truet med Gud i kristen finansflopp.

Selskapet fikk også kritikk for fremgangsmåtene sine.

"Dersom De ikke bidrar vil De forringe muligheten for andre og hindre utbredelse av Guds ånd", var et av sitatene som ofte ble brukt mot investorer, ifølge bostyrer Hoveland.

I innberetningen skriver hun at det ved markedsføringen av aksjene i God Invest i liten grad ble fokusert på at det å kjøpe aksjer i et nystiftet selskap medfører risiko.

"Det brukes i stor grad forkynning og forbønn i samme dokumentasjon som skal beskrive det forretningsmessige element i driften, herunder risikoprofil", skrev Hovde i 2004.

På forsiden nå