BBC: - Den greske statsministeren går av om 30 min

Den greske statsministeren Georgios Papandreou kan komme til å si opp snart.

SYNKER?: BBC skriver at den greske statsministeren kan være på vei ut før klokken blir 14.00.
SYNKER?: BBC skriver at den greske statsministeren kan være på vei ut før klokken blir 14.00.

Statsministeren sitter akkurat nå i et krisemøte med sin regjering, og er ventet å gå i møte med president Karolos Papoulias straks regjeringsmøte er over.

- Det er offisielt ikke fattet noen beslutning ennå, men det er klart at Papandreou er under strekt press for å trekke seg, sier post-doktor Asimina Michailidous ved senter for Europa-forskning på Universitetet i Oslo til E24.

Hun sitter torsdag ettermiddag og følger situasjonen direkte på gresk TV.

Følg det greske dramaet i sin helhet på E24.no

Les også: OPPOSISJONSLEDEREN: Redningspakkken må reddes

BBCs nettutgave rapporterte klokken 13.11 at den greske statsministeren Georgios Papandreou er ventet å gå av innen 30 minutter.

Tilbyr samlingsregjering

Opposisjonsleder Antonis Samaras har torsdag formiddag tilbudt seg å gå inn i en samlingsregjering med den sosialistiske regjeringen.

- Papandreou har ikke besvart dette tilbudet. Nå ligger alle muligheter på bordet, sier Michailidous.

Britiske The Guardian skriver at Papandreou, etter møtet med presidenten, sannsynligvis vil be statsoverhodet oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg.

Det trenger ikke å gi noen snarlig løsning.

- Meningsmålingene viser at hverken Papandreou eller Samaras har støtte i befolkningen, som har mistet mye tillit til det politiske systemet, sier Michailidous.

E24 Live - Nyheten ble først publisert på livebloggen. Ikke gå glipp av neste nyhet. Følg med direkte

Gjennom hele torsdagen har euroen styrket seg betydelig mot dollaren. Dette er et tegn på at markedsaktører vedder på at situasjonen i Europa er på vei mot løsning.

- Kan trekke folkeavstemning

En ikke navngitt kilde i Pasok, partiet til statsminister Georgios Papandreou, sier han kan trekke sitt kontroversielle forslag som krever folkeavstemning for å akseptere en redningspakke fra EU og IMF.

Dette melder Bloomberg News i en lynmelding.

Sekunder etter meldingen ble kjent, steg euroen til dagens høyeste nivå, 1,38 mot dollaren.

Like før klokken 12.30 kom siste oppdatering fra Bloomberg News, som sier at stabssjefen for den greske regjeringen sier at folkeavstemning nå er uaktuelt.

I tillegg skal den greske helseministeren ha kalt planene om folkeavstemningen «en katastrofe».

Ikke bindende

Ifølge Michailidous er det heller ikke i befolkningen noe sterkt ønske om en folkeavstemning om redningspakken fra EU.

- Grunnloven åpner i svært begrenset grad for å gjennomføre bindende folkeavstmninger, og juridiske eksperter har nå konkludert med at denne folkeavstemningen ikke er bindene. Folk stiller jo da det åpenbare spørsmålet om hvorfor man da skal gjennomføre den, sier Michailidous.

Avstemning

Det var mandag den greske statsministeren sendte sjokkbølger, ikke bare gjennom EU, men hele verdensmarkedet. Han annonserte at det vil bli holdt folkeavstemning i Hellas om landet skal ta imot en ny redningspakke.

To dager senere har han troppet opp i løvens hule. Like før klokken 21 ankom statsminister George Papandreou møtet på den franske riviera.

Allerede før Papandreou fikk lov å komme inn, diskuterte eurogruppen statsministerens uttalelse.

- For en uke siden tok 17 av oss en felles beslutning. Vi vil ikke akseptere at noen trekker seg unna disse beslutningene, sa eurogruppens leder Jean-Claude Juncker etter at han kom ut fra møtet mellom Frankrike, Tyskland, EU og IMF onsdag kveld.

Kritiseres av sine egne

Ikke engang Hellas' finansminister Evangelos Venizelos mener en folkeavstemning om redningspakken er noen god idé.

Torsdag morgen viser det seg at Papandreous viktigste allierte - finansmininster Evangelos Venizelos - synes avstemningen er en dårlig idé.

- Hellas' plass i eurosamarbeidet er en historisk seier for det greske folket som ikke kan trekkes i tvil. ... det kan ikke avhenge av en folkeavstemning, sier Venizelos i en offisiell uttalelse fra Cannes, der verdens mektigste politikere er samlet til G20-møte.

Les også:

På forsiden nå