Beijings gale OL-budsjett

OL koster Beijing mellom 150 og 200 milliarder kroner. Det er nok til 50 nye operaer i Oslo. Se hvordan gigantbudsjettet brukes.

Kineserne slår på stortrommen for OL. Byen kan ha brukt ufattelige 200 milliarder kroner på byggeprosjekter.

Det gjør byen til verdens mest aktive byggeplass:

 • 200.000.000 kvm: De har bygget 200 millioner kvadratmeter leiligheter og kontorlokaler i byen siden OL ble tildelt. Det tilsvarer arealet til over 35.000 fotballbaner - eller 4 millioner leiligheter på 50 kvadratmeter.
 • 10.000 byggeplasser: Byen har fortsatt 10.000 aktive byggeplasser. 550 gamle kvartaler (hutonger) er jevnet med jorden
 • Hundretusener til luselønn: Byen har trukket til seg hundretusener av arbeidere fra de fjerneste strøk i Kina. Snittlønnen er 50 yuan dag (35 kroner), ifølge avisen LeFigaro.
 • 4 metrolinjer og ny flyterminal: Byen har også bygget ut fire nye undergrunnslinjer og en ny flyplassterminal. Totalkostnad: 10 milliarder kroner.

Et av de største problemene er luftforurensningen i byen. I 1998, tre år før OL ble tildelt byen var himmelen i byen dekket av tett smog 265 dager i året.

- Nå er vi nede i under 100 dager i året, hevder Jiang Xiaoyu, nestleder i Beijings olympiske kommité til nyhetsbyrået AP.

Byen har 13-doblet sitt konsum av naturgass siden år 2000, ifølge LeFigaro, og det er lite sannsynlig at miljøet i byen i denne perioden er blitt bedre.

Besøk de olympiske lekers

Men nå tar myndighetene voldsomme grep:

 • Planter 200.000.000 trær: I en nyetablert park nord for byen skal det plantes 200 millioner trær. Tanken er at det skal absorbere CO2 fra den pulserende hovedstaden.
  - 90 prosent av vannet som brukes under OL skal filtreres og brukes om igjen, sier Liang Wen Ping, leder for Beijing Drainage Group. Selskapet skal sørge for at innsjøen i parken utelukkende skal fylles med gjenbrukt vann.
 • Kutter busser: 15.000 gamle busser er tatt ut av sirkulasjon
 • Flytter bedrifter: Kineserne har også flyttet 200 av de mest forrurensende bedriftene i byen. Beijing Capital Steel flyttes til Heibei-provinsen, mens stålverket Shougang ble stengt i første kvartal. Kostnaden på nedleggelsene og flyttingen beregnes til 5 milliarder kroner, ifølge OL-kommité.
 • Stopper biler: Under OL skal antall biler i gatene halveres. Siste siffer i nummersikltet avgjør om man kan kjøre på partall eller oddetallsdager. Tiltaket gjelder ikke busser og taxier, som vil gå som normalt.
 • Søppeltømming for millioner: Ifølge bladet People koster søppeltømmingen under OL alene koste 650 millioner kroner.

Besøk hjemmsidene til de olympiske leker i Beijing her

De mest vanvittige anleggene trekker kostnadene for arrangementet i været. I alt bygges 11 nye hovedarenaer i storbyen.

Ifølge Houston Chronicle er arrangørene så langt foran byggeskjema at IOC ber dem roe ned. For tidlig ferdigstillelse av arenaene vil bare trekke drifts- og vedlikeholdskostnadene i været.

Hovedarenaen, Fugleredet, koster alene nesten 2 milliarder kroner. Det er likevel bare halvparten av det den nye operaen i Bjørvika kostet, ifølge VG.

- Dette vil bli de beste lekene i historien, sier Juan Antonio Samaranch, tidligere IOC-leder.

Han varmet norske hjerter da han i 1994 ga Lillehammer-lekene samme honnør. Men det var etter lekene.

Les flere saker hos E24

På forsiden nå