Ben starter seddelpressen: Stopper ikke før økonomien snur

Den amerikanske sentralbanken trår til med en ny tiltakspakke.

<p><b>VIL HANDLE:</b> Sentralbanksjef Ben Bernanke skal kjøpe 40 milliarder boliglånsbaserte obligasjoner i måneden for å stimulere økonomien. Her er sentralbanksjefen avbildet under et foredrag i Washington den 7. august.</p>

VIL HANDLE: Sentralbanksjef Ben Bernanke skal kjøpe 40 milliarder boliglånsbaserte obligasjoner i måneden for å stimulere økonomien. Her er sentralbanksjefen avbildet under et foredrag i Washington den 7. august.

Torsdag kveld annonserte den amerikanske sentralbanken at den vil begynne å kjøpe boliglånsbaserte verdipapirer for 40 milliarder dollar i måneden.

Les også: - Ingen sentralbank har gjort dette før

Aksjemarkedet tok umiddelbart et byks på nyheten fra Ben Bernanke.

Du kan lese pressemeldingen fra Federal Reserve her.

-Veksten er ikke god nok

Sentralbankens styre sier i en pressemelding at den «er bekymret for at den økonomiske veksten muligens ikke vil være sterk nok til å generere varige bedringer i arbeidsmarkedet uten nye tiltak».

Les også: Økonomene skuffet: - Jeg tror flere har sluttet å søke jobb

Banken henviser til at mandatet som den er pålagt sier at banken skal jobbe mot maksimal sysselsetting og prisstabilitet.

I tillegg mener sentralbanken at uroen i internasjonale finansmarkeder «fortsetter å eksponere økonomien for en betraktelig nedside i de økonomiske utsiktene».

40 milliarder dollar i måneden

Sentralbankens styre har som følge av disse konklusjonene bestemt seg for å kjøpe opp boliglånsbaserte obligasjoner for 40 milliarder dollar i måneden (rundt 240 milliarder kroner).

Det er ikke satt noen beløp- eller tidsgrense på kjøpene inntil videre.

Hvis ikke situasjonen i arbeidsmarkedet forbedrer seg, vil man ifølge sentralbanken fortsette med dette nye og andre eksisterende tiltak «inntil en slik bedring er nådd gjennom prisstabilitet».

For å nå sitt mandat forventer sentralbanken at pengepolitikken vil måtte være «svært ekspansiv i en betydelig tidsperiode» etter at økonomien har begynt å bedre seg. Derfor mener de at styringsrenten forventes å bli liggende nær null «hvertfall til midten av 2015».

Fortsetter «Operation twist»

I tillegg til obligasjonskjøpene skal sentralbanken fortsette sin innsats for å redusere renteforskjellene mellom korte og lange lån. Dette skal de fortsette å gjøre ut året.

Tiltaket er blitt kalt «Operation twist» fordi banken kjøper lån med lang varighet og selger lån med kort varighet.

Ifølge sentralbanken vil innsatsen øke bankens beholdning av lån med lang varighet med 85 milliarder dollar per måned, og dermed presse rentenivået på disse ned i markedet.

Den 21. september 2011 annonserte sentralbanken planen om å kjøpe 400 milliarder dollar i obligasjoner med forfall mellom 6 og 30 år og samtidig selge korte obligasjoner. Dette var første gang noe slikt var forsøkt siden 1961.

Har brukt 2.300 milliarder dollar

Den amerikanske sentralbanken har tilsammen brukt 2.300 milliarder dollar på de to foregående tiltakspakkene for kvantitative lettelser.

Den første pakken kalt «QE1» ble lansert i november 2008, og lå på totalt 600 milliarder dollar. Denne inneholdt hovedsaklig kjøp av obligasjoner med sikkerhet i amerikanske boliglån.

Les også: - Oppsiktsvekkende dårlige tall

Pakken ble utvidet i mars 2009 til en ramme på totalt 1.750 milliarder dollar. Oppkjøpene ble avsluttet i begynnelsen av 2010.

Den andre runden kalt «QE2» hadde en ramme på totalt 600 milliarder dollar, og ble lansert i november 2010. Tiltakspakken ble avsluttet i fjor sommer.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå