- Best å være uetisk

Tidligere folketrygdfond-sjef Tore Lindholt langer ut mot utskuddene i finansmarkedet.

Tidligere Folketrygdfond-sjef Tore Lindholt langer ut mot selskaper, investeringsbanker, meglerhus, analytikere, revisorer, advokater og fond på dagens seminar om "Rikets tilstand" i regi av Norske Finansanalytikeres forening (NFF) i Oslo.

- Vi vil alltid ha markedsutvekster i finansmarkedet. Når grådigheten løper løpsk, kan mange korrumperes. Det vil alltid være mange som finner ut at det er best å være uetisk, sier Lindholt.

Lindholt mener det ikke er overraskende at blant annet advokater fungerer som "råtne epler" i finansmarkedet, men uttrykker mer skuffelse over at også revisorer og ratingbyråer skal ha vært involvert i uetiske handler - som i Enron-saken.

Les også: Regjeringen burde forutsett opsjonsbråk

- Ikke bare prydplanter

Den tidligere toppsjefen spør seg også hvor finansanalytikerne og andre markedsaktører er når "tvilsomme spareprodukter lanseres gang på gang".

- Ikke alle vekster er prydplanter. Perioder som nå - med sterk børsoppgang - gir gode vekstvilkår for nye typer av utvekster. Kjennetegnene til disse utvekstene ser vi best når nedgangen kommer, sier Lindholt.

Lindholt peker på at mens bankene på 1980-tallet tok på seg stor utlånsrisiko, er utfordringen av en annen sort nå.

- I dag påfører bankene sine kunder stor tapsrisiko gjennom aggresiv markedsføring og risikoskjev rådgivning, sier Lindholt.

Den tidligere AP-politikeren mener det ikke finnes noen enkelt løsning på problemene med uetiske markeder.

- Men vi trenger bevisthet om at ting ikke er perfekte, og om hvilke arbeidsverktøy vi trenger, sier Lindholt.

Les også: Setter jurister på saken

- Selskapsstyring rett vei

Lindholt mener debatten og reglene knyttet til god selskapsstyring har bidratt til å redusere omfanget av 1990-tallets markedsutvekster.

- Mer penger og makt er imidlertid en vedvarende trussel mot uavhengighet og integritet. Konsentrasjonen innen enkelte næringer og statens store eierposter i noen store børslokomotiv, kan gi problemer i forhold til god selskapsstyring.

Lindholt etterlyser mer bevisste selskapsstyrer, og uttrykker også skepsis til Statens kjøp av minoritetsandeler i norske Aker.

- Det var ikke bra. Det blir ikke lett å sikre at staten ikke havner i en trøblete dobbeltrolle. Den politiske sfæren kan by på problemer, sier 67-åringen.

Flere E24-nyheter

På forsiden nå