Bitcoin-kursen er halvert på en uke

- Det er et betydelig boblepotensial i bitcoin, sier seniorøkonom.

<p><b>VALUTA?:</b> Bitcoin er en digital betalingsform. Her er en tenkt utgave av en bitcoin-mynt. Finansmyndigheter over hele verden sliter med å vite hvordan de skal forholde seg til fenomenet.<br/></p>

VALUTA?: Bitcoin er en digital betalingsform. Her er en tenkt utgave av en bitcoin-mynt. Finansmyndigheter over hele verden sliter med å vite hvordan de skal forholde seg til fenomenet.

2013 så lenge ut til å avslutte med en verdiøkning inn i valutahimmelen for den digitale «valutaen» Bitcoin.

En voldsom verdiøkning startet i månedsskiftet oktober/november da bitcoin-kursen steg fra rundt 200 dollar til den nådde en topp på 1.000 dollar onsdag i forrige.

Men siden har det gått nedover før det onsdag ble virkelig stygt på bitcoin-børsene, ifølge Marketwatch.

Kursen falt til 455 dollar på det laveste, før den tok seg noe opp igjen til nivåer rundt 500 dollar.

Kinesisk forbud

Marketwatch skriver at onsdagens kursfall ser ut til å være utløst av bitcoin-børsen BTC China har annonsert en midlertidig stans i muligheten til å ta i mot innskudd i den kinesiske valutaen yuan.

Med andre ord blir det vanskeligere for kinesere å få kjøpt bitcoin.

BTC-sjefen Bobby Lee sier til Coindesk at tiltaket har sammenheng med at den kinesiske sentralbanken på mandag hadde et møte med 10 private selskaper innen betalingsformidling og forlangte at de skulle slutte å omsette bitcoin.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier til E24 at kursfallet det siste døgnet har skjedd på store volumer.

Kinesiske myndigheter har lenge uttalt seg svært kritisk til bitcoins som betalingsmiddel.

EU advarer

Det europeiske banktilsynet vurderer nå hvorvidt virtuelle valutaer, som bitcoins, kan og burde reguleres.

- Den type hindre er med på å svekke bitcoins utsikter til å bli et ordinært og akseptert betalingsmiddel, sier Aamdal.

- Er dette en boble som sprekker?

- Det er det vanskelig å si noe om. Men det er et betydelig boblepotensial i bitcoin, sier Aamdal.

- Dette er ikke noe som har noe fundamental verdi elelr noe legalt rammeverk rundt seg, legger han til.

Blir svekket

Han mener de store svingningene i verdien på bitcoins de siste månedene i seg selv svekker dens fremtidsutsikter.

- Verdiendringene svekker dens status som betalingsmiddel, men styrker dens status som spekulasjonsobjekt med høy risiko, sier Aamdal.

Han viser til studier som hevder at de fleste bitcoins som kjøpes ikke blir brukt som betalingsmiddel, men bli oppbevart for videresalg.

- Minner ikke det litt om hollandske tulipaner? (se faktaboks i bunnen av saken)

- Jo, det gjør kanskje det. Men tulipanene hadde en noe større fundamental verdi. De pyntet opp i hjemmene for en stund, sier han.

Advarer

Det europeiske finanstilsynet advarer folk mot å bruke denne typen valutaer uten å sette seg inn i risikoene som er knyttet til bruken av dem.

Finanstilsynet har deltatt i utarbeidelsen av denne advarselen, og på sin hjemmeside tar de for seg risikoene som folk burde ta stilling til før de kjøper og handler med virtuelle valutaer.

Og ifølge dem er det ikke lite man må ta stilling til dersom man ønsker å handle med virtuell valuta.

- Kan tape penger

For å kunne kjøpe virtuelle valutaer som for eksempel bitcoins, kan du anskaffe dem enten ved å kjøpe dem fra noen som eier dem eller gjennom en vekslingsplattform.

Finanstilsynet peker på at mange slike plattformer har gått konkurs:

«Disse vekslingsplattformene er for det meste uregulert. Det har vært en rekke tilfeller hvor vekslingsplattformer har opphørt eller gått konkurs, noen ganger fordi de er blitt hacket av tredjeparter», skriver de.

De viser til at digitale valutaer ikke er innskudd under norsk lov eller EU-lovgivningen:

«Dersom en vekslingsplattform taper pengene dine eller går konkurs, har du ingen rettslig beskyttelse – for eksempel innskuddsgaranti – som dekker tapet ditt».

- Pengene kan stjeles

Bitcoins lagres i en digital lommebok, enten på datamaskinen eller smarttelefonen. For å få tilgang til dem bruker man et privat passord.

«Men akkurat som vekslingsplattformer har blitt hacket, har disse digitale lommebøkene også blitt hacket. Det har vært rapportert saker hvor forbrukere har tapt mer enn 1 million dollar i bitcoins med svært små utsikter til å få dem tilbake», skriver Finanstilsynet.

E24 skrev sist uke om bitcoinsbrukere som ble robbet for 629 millioner kroner fra det svarte bitcoinsmarkedet.

De peker også på at folk som mister passordet kan tape pengene, ettersom det ikke finnes noen sentral som lagrer passordet eller kan sende ut et nytt.

E24 har tidligere skrevet om waliseren James Howells, som ved et uhell kastet en harddisk med bitcoins til en verdi av 52 millioner norske kroner.

- Verdien kan endres raskt

Prisen på bitcoins og andre virtuelle valutaer har steget raskt, noe som har ført til at mange har valgt å investere i bitcoins.

Men finanstilsynet peker på at prisen på valutaen kan være svært ustabil:

<p><b>KINABØRS:</b> Bobby Lee er sjef for Kinas største bitcoin-børs.</p>

KINABØRS: Bobby Lee er sjef for Kinas største bitcoin-børs.

«Skulle bitcoins' popularitet falle, for eksempel dersom en annen virtuell valuta blir mer populær, er det fullt mulig at verdien faller raskt og permanent», skriver de.

- Ikke beskyttet

De peker på at handel med virtuell valuta ikke er beskyttet av refusjonsrettigheter etter norsk lov eller EU-lovgivningen, i motsetning til penger fra en tradisjonell bankkonto:

«Uautoriserte eller feilaktige trekk fra den digitale lommeboken din kan derfor ikke reverseres», skriver Finanstilsynet.

Dessuten er det ikke garantert at forhandlere aksepterer bitcoins. Dette er basert på deres frivillige beslutninger og/eller kontraktsfestede avtaler, som kan opphøre når som helst.

Beskattes i Norge

I tillegg pekes det på at handel med bitcoins kan få skattemessige konsekvenser.

Som E24 skrev i november har Skatteetaten bestemt seg for at bitcoins hverken er en valuta eller en finansieringstjeneste.

- Skattedirektoratet mener bitcoins er et formuesobjekt, og skatteloven bestemmer at gevinst ved salg av formuesobjekter er skattepliktig inntekt, uttalte seksjonssjef Heidi Lindsbjørn i Skattedirektoratet til E24 da.

Det vil dermed slå rett inn i selvangivelsen din hvis du har handlet med nettvalutaen.

Kan brukes til hvitvasking

Videre peker Finanstilsynet på at transaksjoner med Bitcoins ikke kan spores, noe som gir brukerne høy grad av anonymitet:

«Det er derfor mulig at Bitcoin-nettverket blir brukt til transaksjoner forbundet med kriminell aktivitet og/eller hvitvasking av penger».

De understreker at dette også kan ramme ærlige sjeler, «ettersom påtalemyndighetene kan beslutte å stenge utvekslingsplattformer og dermed frata deg tilgang til pengene dine».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå