Dette tror meglerne om boligprisene i Norges største byer

Fortsetter prisfallet eller er vi i begynnelsen av et trendskifte? På tirsdag kommer boligpristall for november. Vi har tatt «tempen» på noen av landets største byer.


<p><b>NYE TALL:</b> Tirsdag får vi vite hvordan boligprisene utviklet seg i november. Det kan gi svar på om markedet er i ferd med å snu. </p>

NYE TALL: Tirsdag får vi vite hvordan boligprisene utviklet seg i november. Det kan gi svar på om markedet er i ferd med å snu. 

Det knyttes stor spenning til tirsdagens presentasjon av forrige måneds boligprisstatistikk.

November er tradisjonelt en lunken måned i boligmarkedet, men nå spekuleres det i om Oslo-nedgangen er i ferd med å snu.

Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge forteller på meglerorganisasjonens sider at november-tallene kan gi noen flere svar på om vi ser starten på et skifte i markedet nå. 

– Etter flere måneder med et svakere boligmarked, observerte vi i oktober høy aktivitet og en overraskende sesongkorrigert prisvekst, skriver han. 

Dreyer er i alle fall ikke enig med SSB som spår et nasjonalt boligprisfall godt inn i 2019.

E24 snakket med meglere i noen av storbyene i landet. Dette er hva de tror november-tallene vil vise for byen de jobber i, og om utsiktene for de kommende månedene.

Oslo

Prisutvikling: -1,8 prosent i oktober | -2,8 prosent siste 12 mnd.

Forrige måned økte Obos-boligene for første gang på et halvt år og nylig gikk en leilighet på Sagene i Oslo 610.000 over prisantydning.

Derfor følger nå boligbransjen nøye med. Vil november-tallene vise stadig synkende priser eller er dette begynnelsen på et trendskifte?

– Jeg tror vi er i ferd med å flate ut, sier Aktiv-megler Eivind Braastad til E24.

Det er først og fremst Oslo-markedet som drar ned veksten på landsbasis. Ved starten av året lå prisveksten i hovedstaden de siste tolv måneder på 24 prosent. I oktober var imidlertid boligene 2,8 prosent billigere enn året før.  

Nå kan det imidlertid se ut til at pilene igjen så smått peker oppover i Oslo.

Bergen 

Prisutvikling: -1,5 prosent i oktober | -2,6 prosent siste 12 mnd.

– Jeg tror vi kan forvente et fortsatt fall i Bergen. Her er det mange som er berørte av boliglånsforskriften og særlig unge førstegangskjøpere sliter med å oppfylle kravene om egenkapital, sier Martin Raknes, salgssjef i EiendomsmeglerVest i Bergen. 

 <p>Martin Raknes</p>

Martin Raknes

Han tror bergensmarkedet i tillegg blir påvirket av psykologien i oslomarkedet. 

Prisfallet i hovedstaden får veldig stor oppmerksomhet, og dette smitter over hit. Den siste tiden har folk vært litt mer avventende med å kjøpe. Det har vært færre budgivere og mer tilbakeholdne bud.

– Hva med 2018? SSB spår jo et nasjonalt boligprisfall helt inn i 2019.

– Tidligere i høst trodde jeg det ville snu neste sommer, men den spådommen har jeg måttet endre. Jeg tror fremdeles ikke nedgangen vil fortsette gjennom hele neste år, men at et skifte vil komme rett etter ferien. 

Trondheim

Prisutvikling: -1,1 prosent i oktober | -0,4 siste 12 mnd.

 <p>Per Nylander</p>

Per Nylander

– Utsiktene fremover ser ikke spesielt mye bedre ut. Vi forventer en svak prisnedgang for november og antagelig også i månedene som kommer, sier Per Ø. Nylander, administrerende direktør i Meglerhuset Nylander. 

Noen dramatiske tall vil overraske stort, forteller han. 

– Markedet i Trondheim er stabilt, blant annet på grunn av mange arbeidsplasser i offentlig sektor. Vi pleier ikke å bli direkte berørt av konjunkturer. Så det må nok skje noe spesielt i markedet om vi skal se et markant fall eller en betydelig vekst i løpet av 2018. Som at regjeringen går tilbake på boliglånsforskriften. Men det kan godt hende SSB har rett i at boligprisene vil falle hele neste år. 

Kristiansand 

Prisutvikling: -0,6 prosent i oktober | -1,1 prosent siste 12 mnd.

 <p>Svein Lian</p>

Svein Lian

– Etterspørselen og omsetningen har vært den samme som forrige måned, og det har vært stabilt med interessenter på visning, så jeg forventer at utviklingen for november står på stedet hvil, sier Svein Lian, daglig leder i PrivatMegleren Kristiansand.

Han forteller at han er en forsiktig optimist og at han tror på positiv vekst på nyåret. 2018 ser han for seg at blir et år med moderat utvikling, upåvirket av de store svingningene.

Saken fortsetter under annonsen.

– Jeg har faktisk tro på at vi kan få en liten økning – en sunn prisutvikling. Her i Kristiansand har vi generelt en jevn og god vekst i antall nybygg. Det gir en god balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Tromsø 

 <p>Wenche Odden Kvamme</p>

Wenche Odden Kvamme

Prisutvikling: -0,9 prosent i oktober | 0,9 prosent siste 12 mnd.

– Basert på omsetningen den siste tiden her hos Eiendomsmegler 1 i Tromsø, forventer jeg at den negative veksten vil flate seg ut. Den siste tiden har boliger stort sett gått til prisantydning og noen også over, sier Wenche Odden Kvamme, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Tromsø.

– Hvordan tror dere neste år blir? Vil prisene falle helt inn i 2019?

– Isolert for Tromsø tror jeg det vil holde seg stabilt. Jeg tror ikke vi får den helt store økningen, eller den store nedgangen. I Tromsø er det mange statlige arbeidsplasser og en del tilflytting, noe som gir en viss forutsigbarhet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå