Folk vasser i eiendom – 12 år siden det ble lagt ut like mange boliger i juni

Eiendom Norge tror prisutviklingen i årets andre halvår vil være svak ut hele 2018.


<p><b>SOM FORVENTET</b>: Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge var ikke overrasket over fallet i boligprisene i juni måned.</p>

SOM FORVENTET: Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge var ikke overrasket over fallet i boligprisene i juni måned.

– Vi ser for oss mye mer moderasjon når det kommer til pris i tiden fremover, sier Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Onsdag ble det klart at boligprisene falt 1,0 prosent i juni måned. Sesongjustert var utviklingen tilnærmet flat.

Frem til nå har prisutviklingen for norske boliger vært meget sterk, noe som har overrasket både meglere og analytikere, men veksten er over nå, melder Eiendom Norge.

– Vi sa i mai at prisene ved årets utløp kommer til å være lavere enn hva de var da. Da ligger det i kortene at vi tror ikke på noen videre vekst over der vi ligger nå, sier Dreyer til E24.

Ikke siden 2006 ble det ble lagt ut like mange boliger for salg i juni måned viser Eiendom Norges statistikk.

11.119 boliger ble lagt ut for salg i juni etterfulgt av rekordmåneden mai hvor hele 12.303 boliger kom ut på markedet.

I mai spådde makroøkonomen Nejra Macic i Prognosesenteretat at boligtilbudet kunne bli det sterkeste siden 1981, og viste til at hele 36.500 boliger fikk igangsettingstillatelse i 2016.

Dreyer peker også på at våren kom sent, og at mange utsatte boligsalget til vinteren var over.

Uberegnelige Oslo

Det er den heftige boligtilførselen som er med på å danne bildet av en langt mer moderat prisvekst i andre halvår.

Dette sammen med den planlagte renteøkningen i september, veier tyngre enn at norsk kjøpekraft er sterk og at arbeidsledigheten er lav.

I Oslo var prisene, i likhet med snittet for hele landet, ned 1,0 prosent i juni.

– Tror man også at Oslo vil svekke seg utover andre halvår?

– Ja, det er veldig mange boliger til salgs i Oslo, og byen må jo ses i sammenheng med Akershus hvor nyboligaktiviteten har tatt seg kraftig opp, så vi forventer mye mer moderasjon i prisutviklingen også her, sier Dreyer, men legger inn et lite forbehold:

– Men Oslo er en uberegnelig by, så vi får se hva som skjer.


Strålende fornøyd med prisfall


Sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er fornøyd med at boligprisene falt i juni.

– Dette er veldig bra, nå har vi fått en normalutvikling i juni måned og alt ligger til rette for et mer balansert boligmarked til høsten, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.

 <p><b>FORNØYD</b>: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er fornøyd med det han sier er at boligmarked som normaliserer seg.</p>

FORNØYD: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er fornøyd med det han sier er at boligmarked som normaliserer seg.

Boligprisene falt én prosent i juni, viste nye tall fra Eiendom Norge onsdag. Det er normalt at boligmarkedet kjøles noe ned om sommeren. Prisfallet kom dessuten etter flere måneder med voldsomt prispress, især i Oslo. 

Geving tror prisfallet kan være starten på flere måneder med brems i boligprisgaloppen. 

– Med forventninger om en god tilbudsside og en viss renteøkning er det sannsynlig at prisutviklingen vil bremse opp utover høsten, og vi kan forvente et noe sunnere marked over tid, sier meglertoppen.

Han er ikke bekymret og fremholder at markedet holder koken. 

– Aktivitetsnivået er høyt og både selgere og kjøpere har troen på markedet, dermed har vi fått en styrket tilbudsside samtidig som det er tilstrekkelig med kjøpere i markedet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå