Harvard-professor: – Det er mye å like ved fallende boligpriser

Så lenge det finansielle systemet tåler testen, behøver ikke nordmenn ligge våkne om natten i frykt for boligmarkedet, mener Edward «Ed» Glaeser.


<p><b>BYEKSPERT:</b> Harvard-professor Edward Glaeser besøkte Norge for å snakke om byer, demografi og boligpriser.</p>

BYEKSPERT: Harvard-professor Edward Glaeser besøkte Norge for å snakke om byer, demografi og boligpriser.

– Det er uunngåelig at det vil komme korreksjoner. Nøkkelen er å posisjonere seg så man ikke må frykte at korreksjonen tar ned banksystemet. Da må man ha et finansielt regelverk på plass som lar boligprisene gå opp og ned uten at det ødelegger alt mulig annet. Dette er feilen USA tillot seg, sier Edward «Ed» Glaeser til E24.

50-åringen er professor ved Harvard, forsker på urban utvikling og har i tillegg skrevet avhandlinger om bobler i boligmarkeder.

Han er i Oslo i forbindelse med Skagens nyttårskonferanse, og selv om han ikke er ekspert på norske boligpriser, sitter han på kunnskap om boligmarkedsdynamikk som har vist seg overførbar til markeder verden over.

«The biggest booms led to the biggest busts», sier Glaeser. På norsk: Stor oppgang bygger stor fallhøyde.

Flere får råd

Det norske boligmarkedet snudde som kjent i fjor. Prisene hadde da steget omtrent uavbrutt siden 2013.

Siden toppen er nå prisene på Oslo-boliger ned 11,5 prosent i snitt, og ekspertene tror nedgangen kan komme til å fortsette.

– Bør nordmenn være bekymret?

– Dersom man ikke må bekymre seg for det finansielle systemet, er det mye å like ved fallende boligpriser, sier Glaeser.

Han forklarer resonnementet med at fallende priser også kan omtales som økende tilgjengelighet (affordability).

– Oslo er fortsatt ganske utilgjengelig (unaffordable), og det er ikke så dumt om flere husholdninger med middels høy inntekt i noe større grad får råd til å bo i Oslo, dersom man er sikre på at den tilgjengeligheten ikke fører til finanskrise-herjinger på vei inn, sier han.

Strammer inn?

Et uromoment relatert til fallende boligpriser, er at dette skal medføre at husholdningene – som i Norge har en solid andel av sin formue syltet ned i boliger – vil stramme inn livremmen.

Dette vil igjen kunne føre til lavere forbruk, og dermed ramme norsk økonomi.

– Det vi har sett, er at folk pleide å bruke av boligprisveksten, typisk gjennom å ta opp nye lån med sikkerhet i boligene sine. Da finanskrisen satt inn, brukte folk mindre. Men det var ikke sånn at folk hvis boliger falt mer i verdi brukte mindre enn folk hvis boliger falt mindre, sier Glaeser.

Han er derfor bare halvveis med på denne tankerekken.

– Det er noe å uroe seg for, men forbrukseffekten pleier å være større på oppsiden enn på nedsiden, sier han.

Fantastisk med muligheter

Glaeser har ellers studert hvordan tilbudssiden påvirker boligmarkeder, og fra scenen advarte han mot å undervurdere dette.

Han mener imidlertid at Oslo her ligger mellom to ytterpunkter:

I en by som London, spesielt i de gamle bydelene, er tilbudssiden låst og etterspørselen avgjør prisene. I en by som Las Vegas vil man kunne bygge så langt ut i ørkenen man bare ønsker, og her sier enkel økonomi at boligprisene avgjøres av byggekostnaden.

– Oslo er et sted mellom de to. Det er noen barrierer knyttet til geografi, men også muligheter for å bygge i høyden. Så man har litt av begge deler, sier han.

For øvrig etterlyser Glaeser en balansert politikk der myndighetene ikke favoriserer hverken by- eller bygdeliv.

– Jeg forstår definitivt at ikke bylivet er for alle, og jeg foreslår absolutt ikke at noen som elsker på bo på gård skal flytte til byen. Noe av det fantastiske med Norge er at man har muligheter. Riktig politikk er i mine øyne å opprettholde like spilleregler og ikke velge seg favoritter, sier professoren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå