Selvaag-sjefen frykter byggebrems - så prisrekyl

Selvaag-sjef Baard Schumann advarer om at prosjekter kan bli lagt på is som et resultat av det sviktende nyboligsalget. Det kan gi kraftig prishopp neste år.


<p><b>FRYKTER BYGGEBREMS:</b> Dersom nyboligsalget fortsetter å falle, vil det gjøre at boligprodusentene avventer prosjekter, sier sjef Baard Schumann i Selvaag Bolig. </p>

FRYKTER BYGGEBREMS: Dersom nyboligsalget fortsetter å falle, vil det gjøre at boligprodusentene avventer prosjekter, sier sjef Baard Schumann i Selvaag Bolig. 

– Fortsetter det slik, kommer det til å skje. Akkurat nå er det ikke vits å legge mer varer i butikken, sier Schumann til Dagens Næringsliv.

Tirsdag formiddag viste Econs nyboligrapport at det ble solgt 2.456 nye boliger i Norge de siste to månedene - en kraftig nedgang på 33 prosent fra samme periode i fjor.

I Oslo var salgsnedgangen på intet mindre enn 71 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.
Boligbyggere selger normalt 60 til 70 prosent av prosjektene sine før igangsetting.

– Det er paradoksalt at nyboligsalget faller der behovet for nye boliger er størst, sier Schumann til Dagens Næringsliv.

Han tror også at et fall i boligbyggingen vil gi et prishopp allerede neste år, som følge av at det blir færre boliger.

Stort fall

Tirsdagens rapport bekreftet den negative trenden som boligbyggebransjen selv har meldt om, hvor nedkjølingen i boligmarkedet særlig har rammet nyboligsalget.

Kanskje ikke så overraskende viste rapporten at man finner den største nybolig-bremsen i Oslo, hvor boligprisene har falt markant siden april. Det er også i tråd med tidligere meldinger fra nyboligbransjen.

– Vi registrerer et fall fra 616 til 180 solgte nyboliger i den målte perioden. Det gir en salgsnedgang på 71 prosent, sa sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse til E24 tirsdag.

– Det begynner å tårne seg opp med usolgte boliger i hovedstaden, fortsetter sjeføkonomen, som tidligere har vært makroforsker i SSB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå