– Tilgangen er mye mindre enn etterspørselen

Skjerpede svenske regler for nedbetaling av boliglån fører til at det blir færre fritidshus å kjøpe for nordmenn på jakt etter en svensk «stuga».


<p><b>FÆRRE «STUGOR»:</b> Flere svenske feriehus frister i Bohuslän-skjærgården, men det kunne vært enda flere. Nye låneregler i Sverige gjør at færre svensker selger feriehusene sine.</p>

FÆRRE «STUGOR»: Flere svenske feriehus frister i Bohuslän-skjærgården, men det kunne vært enda flere. Nye låneregler i Sverige gjør at færre svensker selger feriehusene sine.

For knappe to år siden strammet den svenske regjeringen inn reglene for boliglån for å få bukt med den galopperende boligprisveksten.

1. mars skrus skruen ytterligere til med skjerpede krav til størrelse på boliglånet og nedbetalingstid på gjelden.

Innstramningene fører til at det er færre fritidshus for salg, ifølge Leif Fourong, eiendomsmegler i meglerfirmaet Svensk fastighetsförmedling i Strømstad.

– Normalt har vi dobbelt så mange hytter for salg som det vi har nå. Svenske eiere vil ikke selge. De innskjerpede reglene fører til at markedet stopper litt opp. Vi merket det allerede fra sommeren 2016, da lånereglene første gang ble strammet inn, sier Fourong til E24.

Han har arbeidet som eiendomsmegler i Strømstad i over 15 år.

– Tilgangen på hytter er mye mindre enn etterspørselen fra kjøpere, hevder han.

– Beholder feriehusene

For åtte år siden kom svenske myndigheter med egenkapitalkravet på 15 prosent. Likevel har boligprisene i Sverige bare de tre siste årene steget med i overkant av 30 prosent for både villaer, leiligheter og fritidshus.

Sommeren 2016 innførte den svenske regjeringen krav om minimumsavdrag på boliglånene. I fjor høst begynte prisene å gå ned for leiligheter og villaer, mens det har fortsatt opp for fritidshus.

Fra 1. mars må svenske låntagere forholde seg til enda strengere avbetalingskrav. Dersom boliglånet overstiger 4,5 ganger bruttoinntekten, må svenskene årlig betale ned minimum én prosent av gjelden årlig, som fortsatt er ganske lite.

Mäklarsamfundet, det svenske eiendomsmeglerforbundet, deler bildet til Strømstad-megleren.

– Fritidshus er et slags «luksuskonsum». Effekten på fritidsmarkedet med denne typen kredittbegrensninger blir trolig at flere utsetter salg og vil beholde sine nåværende fritidshus hvor de kan ha sine tidligere lånevilkår, sier analyse- og kommunikasjonssjef Joakim Lusensky til E24.

Kraftig prisvekst

Ingen andre utlendinger eier flere fritidsboliger i Sverige enn nordmenn. 12.000 nordmenn har nå «stuga» i Sverige. Hvert år øker antallet med flere hundre.

De fleste nordmenn kjøper feriehus i kommunene og länene som grenser mot Norge. De fire mest populære kommunene for nordmenn er Strømstad og Tanum kommuner i Västra Götalands län, Torsby kommune i Värmland og Åre kommune i Jämtland. De fire mest populære fylkene er de tre nevnte samt Dalarnas län.

Prisstatistikk fra Svensk mäklarstatistik viser at både kvadratmeterprisen og utviklingen de siste årene varierer svært mye mellom disse kommunene og länene. De siste årene har prisene på fritidsboliger steget mest i Åre kommune og Jämtlands län:

– Nøytral prisutvikling

Innstramningen i lånevilkår gjelder kun nye lån. Det svenske eiendomsmeglerforbundet mener svenske fritidsboliger er blitt så dyre at de strengere lånereglene også kan føre til mindre etterspørsel etter fritidsboliger fra svenske kjøpere.

– Færre svensker vil anse at de har råd til å kjøpe fritidshus, sier Joakim Lusensky.

Han tror dermed ikke på ytterligere kraftig prisstigning, men at de nye reglene nå vil dempe prisveksten også for fritidsboliger.

Partner Bjørn-Erik Øye i norske Prognosesenteret analyserer de europeiske eiendomsmarkedene. Også han tror de nye lånereglene kan føre til at svenskene utsetter salg, også for ferieboliger.

– Men det betyr for de fleste at de samtidig utsetter nytt kjøp. Dermed kan de nye lånereglene slå begge veier. Jeg har mest tro på en nøytral utvikling av prisene, sier Øye.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå