Boligprisoppgang i februar, men: – Må tilbake til 2008 for å finne en svakere start

Man må ti år tilbake i tid for å finne forrige gang boligprisene utviklet seg like svakt som i år, ifølge Eiendom Norge-sjefen. Men han mener fallet er i ferd med å stoppe opp.


<p><b>BOLIG I VINDEN:</b> Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, presenterte mandag boligprisstatistikken for februar.</p>

BOLIG I VINDEN: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, presenterte mandag boligprisstatistikken for februar.

Torsdag formiddag presenterte Eiendom Norge februar-fasiten for boligprisutviklingen.

Den viste at boligprisene steg 1,1 prosent i forrige måned, etter en oppgang på 2 prosent i januar.

– Vi ser forsiktig vekst i prisene i januar og februar, men det gjør vi alltid. Det er alltid oppgang i første kvartal i det norske boligmarkedet. Dette året hvor vi har en samlet vekst på rett over tre prosent er en av de svakere startene vi har hatt i januar og februar. Vi må tilbake til 2008 for å finne en svakere start på året enn i år.

– Samtidig vil jeg si at vi bryter med den trenden vi hadde i store deler i 2017 med negativ utvikling. Det ser ut som fallet nå er i ferd med å stoppe opp, og vi går inn i en utflatingsperiode, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer under pressekonferansen.

Sesongjustert steg prisene 0,4 prosent i februar, mens boligprisene måneden før falt 0,4 prosent.

Han ser flere årsaker til at boligprisene nå viser tegn til å flate ut.

– Jeg tror at mange, i den usikkerheten som preget markedet, forsøkte markedet gjennom våren, sommeren og høsten 2017 – trakk boligene fra markedet igjen, og derfor har tilbudssiden gått ned, sier han til E24.

Samtidig har nyboligmarkedet bremset kraftig, og Dreyer sier mange av disse kjøperne har funnet veien over til bruktmarkedet.

– Vi så en flukt fra potensielle kjøpere i nytt, som valgte brukt gjennom høsten. Det økte etterspørselen samtidig som tilbudssiden begynte å stabilisere seg. Det skapte bedre balanse, og så har vi hatt en priskorreksjon. En korreksjon bidrar til at noen føler at «nå kan vi gjøre at bedre kjøp», og det skaper mer positivitet.

– Er bunnen i boligprisene passert?

– Vi tror vi kommer til å få en mye flatere utvikling, både for byene og landet, i mange år fremover, sier Dreyer.

Flere faktorer

Boligbygging, avtagende befolkningsvekst og høyere renter er alle faktorer som vil bidra til å dempe boligprisveksten, ifølge Eiendom Norge-sjefen.

Han forventer en «ganske høy» ferdigstilling av nye boliger gjennom 2018 og inn i 2019.

– Mange som av dem som har kjøpt der skal jo selge sine boliger. Det bidrar til å holde tilbudssiden oppe.

I tillegg er det utsikter til at Norges Bank setter opp renten i år.

– Økte renter reduserer kjøpekraften, spesielt med det gjeldsnivået folk ligger på nå er rentevåpenet mye skarpere enn før, sier Dreyer.

– Det kan godt at for Oslos del har vi nådd en bunn for denne gang, men vi tror nok at vi kommer til å se ganske flat utvikling og mindre svingninger i markedet i årene som kommer, sier han.

– Faren ikke over

– Boligprisene steg i februar, litt mer enn de falt i januar. Prisene falt i fire byer, men steg i 12, sier sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til E24, og viser til at boligprisene i byen fra Ålesund og nordover falt i februar, alt målt i sesongjusterte priser.

Andreassen ser at prisoppgangen følger et raskt fallende antall boliger til salgs.

– Prisbunnen var nok i februar. Lageret av usolgte boliger toppet i september i fjor og det har nå falt 15 prosent og mest i Oslo.

 <p>Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets</p>

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets

– Dette betyr ikke at faren er over for boligmarkedet langsiktig vurdert. Jeg er fortsatt urolig, og jeg tror prisene fortsatt er høyere enn vi trenger på lang sikt for å bygge boliger. Det er kort og godt for lønnsomt å bygge, og det vil til slutt bli bygget for mye, sier Andreassen.

Sjeføkonomen mener både økonomer og meglere bør se mest på de sesongjusterte tallene når utviklingen på boligmarkedet skal vurderes.

– Det er store, regelmessig sesongsvinger i prisene og for å se hva som egentlig skjer på markedet, må prisene, antallet omsetninger og beholdningen av usolgte boliger justeres for disse normale svingningene.

– Gjør vi ikke det, er det like interessant som å ha værmelding som sier det er kaldere i januar enn oktober. Det vi normalt er ute etter, er om det er unormalt kaldt eller ikke, sier sjeføkonomen.

Venter mer nedgang

NHH-professor Ola Grytten ser også en kortvarig prisnedgang som det mest sannsynlige scenarioet.

Saken fortsetter under annonsen.

– Bortsett fra enkeltmåneder, tenker jeg det mest sannsynlige er at prisene skal falle mot sommeren, og deretter flate ut. Jeg vil ikke utelukke at fallet blir enda lenger, det vil jeg ikke. Det kan absolutt skje, sier han til E24.

 <p>NHH-professor Ola H. Grytten.</p>

NHH-professor Ola H. Grytten.

Grytten forteller at prisene må falle mye før bolignedturen får betydelige ringvirkninger i norsk økonomi.

– Så lenge prisene faller moderat, er det bare positivt. Jeg tror prisene skal justeres ned et halvt år til, men det vet vi ikke før vi kommer dit. Jeg anser det som positivt så lenge fallet ikke er veldig stort, sier NHH-professoren.

– Hva er «et stort fall»?

– 5 til 6 prosent over ett år anser jeg ikke som et stort fall. Hvis boligprisene faller opp mot 10 prosent ett år, da er det et stort fall. I alle fall hvis det skal vare over flere år.

– Hvordan kan eventuell renteøkning fra Norges Bank med 0,25 prosentpoeng i slutten av 2018 påvirke boligmarkedet?

– Svært lite. Med mindre man får forventninger om at den skal stige flere ganger i løpet av kort tid.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå