Boligundersøkelse etter prisfall: Én av fire venter med boligkjøp

Prisfallet i boligmarkedet de siste månedene gjør at flere sitter på gjerdet, viser Boligkjøperindeksen fra eiendomsmeglerkjeden Krogsveen.


<p><b>NEGATIV UTVIKLING:</b> Boligprisene falt over hele landet i september. I Oslo har boligprisene falt siden i vår, etter en rekordhøy prisoppgang i fjor.</p>

NEGATIV UTVIKLING: Boligprisene falt over hele landet i september. I Oslo har boligprisene falt siden i vår, etter en rekordhøy prisoppgang i fjor.

– Vi har sett siden i vår at boligmarkedet har svekket seg og det er større usikkerhet, sier administrerende direktør Leif Laugen i Krogsveen.

– En del boligkjøpere lurer nå på om de skal kjøpe i dag eller vente til neste uke eller måned, for da får man kanskje boligen billigere, fortsetter han.

Krogsveens siste Boligkjøperindeks, hvor meglerhuset stiller registrerte boligsøkere i Norge en rekke spørsmål, viser nemlig at boligkjøperne har blitt mer avventende som følge av de siste månedens negative prisutvikling.

Totalt svarer 24 prosent av de spurte at de fortsatt er på boligjakt, men at de ønsker å se an prisutviklingen før de kjøper.

I Oslo er andelen 29 prosent.

– Prisfallet er mer enn noe annet et Oslo-fenomen. For boligkjøpere i andre deler av landet lar de seg ikke påvirke av medie-overskriftene. Kjøp og salg av bolig skjer lokalt, og der markedet ikke har opplevd de store skift er det mer «business as usual», sier Laugen.

Prisfall kjærkomment for førstegangskjøpere

Den mer avventende holdningen blant boligkjøpere er noe av det som nå bidrar til å trekke boligprisene ned, tror Krogsveen-sjefen.

– Vi har sett at en del trekker seg tilbake og at vi derfor får en endring i balansen mellom kjøpere og selgere og en opphopning av boliger til salgs, sier han.

Samtidig viser Krogsveen-undersøkelsen at 32 prosent ser på prisfallet som en god mulighet til å gjære et godt kjøp.

– For førstegangskjøpere er prisfallet selvfølgelig kjærkomment. Derfor sier også 44 prosent av de under 29 år at de ser på prisfallet som en mulighet til å gjøre et godt kjøp, sier Laugen.

Spekulerer i lav rente

Boligkjøperindeksen viser også at det rekordlave rentenivået medfører at en del ser etter boliger i en høyere prisklasse enn de ellers ville gjort. I hovedstaden svarer 29 prosent ja på dette spørsmålet, mot 21 prosent på landsdekkende nivå.

– Hovedstaden er det stedet hvor flest tøyer strikken, sier Laugen.

– Det betyr i praksis at en betydelig andel av boligkjøperne i Norge og flest i Oslo trolig ikke ville tåle en kraftig renteøkning.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets synes ikke det er overraskende at det er i Oslo flest tøyer strikken.

– En mulig forklaring er ønsket om å bo sentralt, sier han.

– Kombinasjonen av lave renter og en nedgang i boligprisene gjør at mange ser muligheter til å komme seg inn på boligmarkedet nå.

Må lete etter billigere boliger

Krogsveen har gjennomført Boligkjøperindeksen siden 2014. I år har meglerhuset tatt inn et nytt spørsmål:  Medfører boliglånsforskriftens krav til å kunne låne maksimalt 5 ganger samlet bruttoinntekt til at du ser etter boliger i en lavere prisklasse enn du tidligere har gjort?

Totalt svarer 18 prosent av de 2334 respondentene ja. 68 prosent svarer nei.

Ifølge både Laugen og Bernhardsen ble det trolig lagt til grunn et lavere tall før myndighetene innførte dette kravet i vinter.

– 18 prosent som svarer ja er ganske mye, sier Laugen.

– Når 18 prosent blir tvunget til å se etter boliger som er lavere i pris, er det fordi bankene har fortalt dem det. De må dermed lete etter billigere bolig og det tar bort noe av etterspørselen i markedet, sier han.

– Åpenbar effekt

Ifølge undersøkelsen er det store regionale forskjeller, hvor det er flest som svarer ja i Oslo og andre regioner hvor det ligger større byer.

– Vi ser at det er en skjevhet i hvordan denne nye regelen rammer, men det var også ønsket fra myndighetenes side, sier Laugen.

Bernhardsen påpeker at vi ikke med sikkerhet kjenner det totale antallet som fikk låne over fem ganger inntekt før regelen ble innført.

– Dette har variert fra bank til bank, og det var nok noen som heller ikke fikk låne mer enn fem ganger inntekt før dette ble fastsatt, sier Bernhardsen.

– Ser man på utviklingen i markedet er det samtidig åpenbart at denne innstrammingen har hatt en effekt, legger han til.

Den ferskeste boligprisstatistikken viser at boligprisene falt over hele landet i september. I Oslo har prisene falt siden i vår. Det sesongjusterte fallet i hovedstaden er 7,5 prosent over de fem siste månedene.

Få nyhetene først!

Last ned mine 24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå