Deutsche Bank: Norsk boligboble en av truslene i 2018

Det norske boligmarkedet er en av 30 risikofaktorer i 2018, mener Deutsche Bank-økonomen Torsten Sløk.


<p><b>MARKEDSRISIKO:</b> Det norske boligmarkedet trekkes frem som en av 30 faktorer som utgjør risiko i markedet i 2018.</p>

MARKEDSRISIKO: Det norske boligmarkedet trekkes frem som en av 30 faktorer som utgjør risiko i markedet i 2018.

Han har produsert en liste med 30 trusler investorer bør holde et øye med i året som kommer. Listen inneholder alt fra en korreksjon i det amerikanske aksjemarkedet til en reversering av brexit, skriver Bloomberg.

På plass nummer 28 finner vi boligboble-sprekk i Norge og Sverige.

På plass nummer 27 er risikoen for boligboble-sprekk i Canada eller Australia, og på plass nummer 29 er boligboble-sprekk eller korreksjon i aksjemarkedet i Kina.

Påvirker både turbulens og vekst

Disse risikofaktorene bør ses på «ikke bare som potensielle VIX-boostere, men også som potensielle kilder til raskere eller langsommere vekst enn hva vi har i vår prognose» skrev Sløk i et notat torsdag.

Den såkalte VIX-indeksen, som måler forventet turbulens på den brede S & P 500-indeksen på kort sikt (30 dager), er nede på lave nivåer (på 10-tallet i skrivende stund). Lave tall på indeksen indikerer stabilitet i markedene. Samtidig er amerikanske aksjemarkeder på rekordhøye nivåer.

Sprikende forventninger til boligmarkedet

SSB venter et boligprisfall gjennom hele neste år. Bunnen nås i første kvartal 2019, ifølge prognosene til byrået.

– Ved inngangen til 2019 vil prisene da være knappe 10 prosent lavere enn nivået i 1. kvartal 2017, tror statistikkbyrået.

Tidligere uttalte sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets at boligprisene kan komme til å falle med over 20 prosent, og nedgangen kan vare i inntil sju år.

SEB tror på en «beskjeden korreksjon» i de norske boligprisene. Årsaken til at det ikke blir noe krakk er blant annet at etterspørselen fortsatt vil holde seg oppe, ifølge banken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå