Mener Oslo-støy senker Bergens boligpriser

Daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen, Tom Jørgensen, har sett seg lei på Oslo-fokuset. Han mener det kun er «støy og psykologi fra Oslo» som senker vestlandsbyens boligmarked.


<p><b>PRISFALL:</b> Bergen opplevde nedgang i boligprisene i juni. Her fra Bryggen i Bergen.</p>

PRISFALL: Bergen opplevde nedgang i boligprisene i juni. Her fra Bryggen i Bergen.

I juni var Oslo-prisene igjen den store driveren i boligprisstatistikken, men også byer som Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand opplevde prisfall.

Boligprisene i Bergen gikk ned med 1,6 prosent, noe som senket årsveksten til 1,1 prosent, betydelig svakere enn årsveksten på 6,3 prosent på landsbasis.

Sjefanalytiker Erik Bruce ved Nordea Markets er overrasket over at boligprisene i Bergen igjen har snudd.

– At det gikk såpass mye ned i Oslo, var egentlig ikke overraskende. Men at det er svakhet også i Bergen var uventet. Der så det ut til at prisene hadde stabilisert seg, sier Bruce til E24.

Lei av Oslo-fokus

Et for stort fokus på utviklingen i Oslo bidrar til at markedene andre steder dras ned, mener daglig leder Tom Jørgensen ved Privatmegleren Vikebø & Jørgensen i Bergen.

Han sier han har sett seg lei på at markedet i Oslo tilsynelatende skal være fasiten for hvordan markedet er i resten av landet.

Ifølge meglertoppen er det «ingen grunn til at boligmarkedet i Bergen skulle falle, annet enn støy og psykologi fra Oslo».

– Det er ingen signaler om at boligprisene skulle falle med 1,6 prosent i Bergen, sier Jørgensen til E24.

Han peker på en psykologisk effekt av at det er stort fokus på at Oslo-markedet bremser.

– Jeg tror psykologi har en vesentlig påvirkningskraft i boligmarkedet. Når aviser og medier skriver at det går bra har det en forsterkende effekt. Når aviser skriver at det går dårlig har det en forsterkende effekt.

– I Bergen har det hverken vært et investorstyrt eller sekundærboligstyrt marked, men folk kjøper for å få et sted å bo, sier Jørgensen.

Han viser til at Privatmegleren aldri har solgt flere boliger enn i første halvår i vestlandsbyen.

Tom Jørgensen, daglig leder og partner i Privatmegleren Vikebø &amp; Jørgensen.
Tom Jørgensen, daglig leder og partner i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

– Alle signalene våre er at markedet er bra. Det er blitt litt flere boliger i markedet enn på samme tid i fjor, men det er ikke noe spesielt.

Jørgensen understreker at Oslo-markedet er helt annerledes enn markedet i Bergen.

– Vi har ikke hatt den ville prisveksten. Da er det enda større grunn til å lure på hvorfor prisen skulle ned. Rentene er lave og det er ikke særskilte kredittinnstramminger.

– Arbeidsledigheten går ned, lønnsveksten er økende, renten fortsatt lav og signalene er at den skal være det lengre en forventet tidligere, legger han til.

Positiv til prisfall i Bergen

Regionsleder for Hordaland i Eiendomsmegler 1, Kurt F. Buck, er enig i at riksmediene ofte skaper et unyansert bilde av boligprisutviklingen utenfor Oslo.

– Oslo er toneangivende for dekningen av boligprisutviklingen. Boligsituasjonen i Norge er veldig forskjellig fra by til by, å trekke konklusjoner fra Oslo-tallene blir misvisende, sier Buck.

Buck ønsker derimot ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til boligprisfallet i Bergen.

– Årsakene bak fallet i Bergen, på så kort tidsperspektiv, er høyst usikkert og trolig veldig sammensatt, men forskriftsendringene kan ha begynt å gi utslag.

Et lite fall i boligprisene i Bergen vil, ifølge Buck, på sikt gi et mer solid marked.

– Det at vi får en utflating i markedet som står i samsvar med den økonomiske situasjonen, ser jeg på som bare positivt. Det vil på sikt gi et mer solid marked uten risiko for dramatiske fall.

Bergens-markedet i juni

Ifølge statistikken fra Eiendom Norges hadde boligprisene i Bergen den samme utviklingen som fallet på landsbasis på 1,6 prosent i juni.

De nasjonale tallene trekkes imidlertid ned av at Oslo-prisene falt med 3,1 prosent. Av de seks store byene i prisstatistikken var det kun Oslo som falt mer enn Bergen.

I løpet av måneden ble det solgt 738 boliger i Bergen. Det er 2,4 prosent flere enn på samme tid i fjor, og så langt i år er det solgt 2,2 prosent flere boliger.

Antallet boliger som ble lagt ut for salg gikk opp med 17 prosent fra juni i fjor til 758 boliger. Samtidig går boligsalgene raskere unna enn gjennomsnittet i Norge, med 20 dager mot 32 dager.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå