Siv Jensen om boligprisutviklingen: – Ikke bærekraftig

Siv Jensen advarer mot boligprisutviklingen i Oslo, men er tilfreds med egne grep for å redusere prisveksten.


<p>IKKE BÆREKRAFTIG: Siv Jensen mener boligprisutviklingen i Oslo ikke er bærekraftig. Nå mener hun imidlertid at grepene regjeringen har tatt begynner å virke.</p>

IKKE BÆREKRAFTIG: Siv Jensen mener boligprisutviklingen i Oslo ikke er bærekraftig. Nå mener hun imidlertid at grepene regjeringen har tatt begynner å virke.

– Boligprisene økte med 24 prosent i Oslo i fjor. Det er bred enighet om at det ikke er bærekraftig, sa Siv Jensen (Frp) under Norges Eiendomsmeglerforbunds årlige boligkonferanse i Oslo Konserthus.

Etter at hun har blitt finansminister har boligprisene steget markant. Etter foredraget utdyper Jensen sine bekymringer til E24.

– De vokser for fort. Særlig for alle som ønsker å etablere seg i dette markedet, fordi prisene blir for krevende å håndtere, sier Jensen til E24.

Hun mener også at den massive gjeldsoppbyggingen, som finansierer boligkjøpene heller ikke er bærekraftig.

For å bøte på den massive prisveksten innførte regjeringen fra 1. januar et egenkapitalkrav på 40 prosent i Oslo. Samtidig mener hun at grepene regjeringen tok tidlig i perioden nå begynner å virke.

– Vi ser nå at grepene vi tok utløser veldig høy boligbygging. Det skyldes tiltak vi har gjort for å få opp boligbyggingen, sier ministeren.

Ap ikke imponert

En som ikke er spesielt imponert over boligpolitikken til dagens regjering er stortingsrepresentant Truls Wickholm i Arbeiderpartiet. Han gjestet også boligkonferansen onsdag.

– Dersom prisutviklingen fortsetter på samme måte risikerer vi å skape nye klasseskiller i befolkningen, sa Wickholm under sitt foredrag.

– Det er ingen som tar lederskap. Jeg har stor tro på at en ny regjering kan få mer fart på boligpolitikken, sa Wickholm.

Jensen fornøyd med boliginnstramming

Finansminister Jensen tror ikke det vil bli nødvendig med ytterligere innstramminger.

– Nå har vi lagt på plass en boliglånsforskrift. Den skal i utgangspunktet gjelde i halvannet år, men vi følger tett med på utviklingen i dette, sier hun.

– Prisene har steget mye over lang tid. Er dette for lite for sent?

– Nei, jeg mener snarere tvert imot at vi ser at vi er i ferd med å demme opp for den utviklingen vi har hatt. Vi så en rapport som kom senest i dag, som viser at man tror på en flatere prisutvikling, selv om overskriftene, blant annet hos dere var litt mer dramatiske, sier Jensen.

Jensen sikter trolig til saken om prognosen som viser at boligprisene skal stige med 23 prosent frem mot 2020.

– Så det er for mye for tidlig?

– Nei, jeg mener vi har gjort det helt riktige. Vi har deregulert på tilbudssiden for å sette fart i boligbyggingen og det begynner vi å se resultater på. Så har vi tatt forsiktige, men nødvendige innstramminger gjennom boliglånsforskriften, sier finansministeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå