Godkjente kontrakter for 19,5 milliarder kroner

LOEN (VG)...men Stortinget har ikke vedtatt prosjektet

<p><b>PÅ LANDSMØTE:</b> Olje- og energiminister Ola Borten Moe er på Sp-landsmøtet i Loen denne helgen. Nå må han tåle kritikk for haste-godkjenning av nye Statoil-kontrakter.</p>

PÅ LANDSMØTE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe er på Sp-landsmøtet i Loen denne helgen. Nå må han tåle kritikk for haste-godkjenning av nye Statoil-kontrakter.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har godkjent at Statoil inngår kontrakter for 19,5 milliarder for gassfeltet «Aasta Hansteen» - før Stortinget har vedtatt utbyggingen.

Tid er åpenbart penger.

Og tid har vært penger når Ola Borten Moe har gjort unntak for Statoil, slik at det statlige selskapet skal få satt i gang «Aasta Hansteen»-utbyggingen så raskt som mulig.

- Det er ikke en ideell måte å gjøre det på, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til VG.

Fredag vedtok regjeringen utbyggingen av gassfeltet, som alene krever investeringer på over 30 milliarder kroner.

Les også: Aasta Hansteen-feltet godkjennes

I tillegg kommer investeringer på 24 milliarder kroner til en gassrørledning.

Av dette har Statoil allerede inngått kontraktsforpliktelser til en verdi av 19,5 milliarder kroner, ifølge opplysninger VG har fått fra Olje- og energidepartementet.

Kontraktene ble inngått før saken i det hele tatt har kommet til institusjonen som skal vedta prosjektet - Stortinget.

- Vi har sagt ja til dette fordi det er viktig for tid og kostnader på prosjektet. Og tillatelsen er gitt med forbehold om vedtak, sier Borten Moe.

- Jeg er rystet

Nå får Sp-statsråden kritikk for å ha rushet gjennom milliardprosjektet.

- Jeg er rystet over at regjeringen har godkjent prosjekter for 19,5 milliarder kroner, før Stortinget har behandlet saken. Da kan vi like gjerne legge ned Stortinget. Vi trenger jo ikke et storting når vi har en regjering som fatter vedtakene før vi har fått saken, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik Olsen.

Regjeringen har mulighet til å gi slike unntak, men det skjer sjelden, ifølge Borten Moe.

- Jeg skulle gjerne hatt saken igjennom i Stortinget først. Og Stortinget har anledning til å si nei. Men i denne saken var det ikke mulig å vente, sier Borten Moe.

VG har søkt om å få en oversikt over de kontraktene som departementet har tillatt Statoil å inngå for «Aasta Hansteen»-utbyggingen.

Det sa departementet fredag nei til.

«Olje- og energidepartementet har samtykket i at rettighetshaverne i utvinningstillatelse 218 kan inngå vesentlige kontraktsmessige forpliktelser før godkjennelse av plan for utbygging og drift (PUD),» skriver departementet i en e-post til VG.

Og ikke nok med det.

Skulle Stortinget mot formodning avlyse utbyggingen, vil prisen bli høy:

Kanselleringskostnaden for kontraktene vil i juni 2013, være 1,1 milliard kroner. Dette er kontrakter på skrog, plattformdekk, undervannsanlegg, styrekabler og marine operasjoner.

- Ute av kontroll

- Jeg er glad i oljevirksomheten vår, men prinsipielt reagerer jeg kraftig på denne fremgangsmåten. Vi er for effektivitet, men 20 dager er ikke forsvarlig behandlingstid i en så stor og viktig sak, sier Solvik Olsen.

Bellona-leder Frederic Hauge har også bedt om innsyn i Aasta Hansteen-kontraktene.

- Oljepolitikken er ute av parlamentarisk kontroll. Dette er en behandling under Borten Moes ledelse som mangler sidestykke, sier han til VG.

Les også:

På forsiden nå