- Brasil er større enn Storbritannia

Sambaens hjemland suser forbi Storbritannia og er nå verdens sjette største økonomi.

KNUSER STORBRITANNIA: Storbritannia må se seg slått av Brasil. Nå er sambaens hjemland verdens sjette største økonomi, ifølge økonomer.
KNUSER STORBRITANNIA: Storbritannia må se seg slått av Brasil. Nå er sambaens hjemland verdens sjette største økonomi, ifølge økonomer.

Tette bånd mellom Kina og Brasil fører til at sistnevnte gjør et byks på lista over verdens største økonomier.

Det er økonomer i Centre for Economics and business Research (CEBR) som har regnet seg frem til at Brasil nå er verdens sjette største økonomi, skriver The Guardian.

- Brasil har slått de europeiske landene i fotball i lang tid nå, men å slå dem i økonomi er et nytt fenomen, sier administrerende direktør i CEBR, Douglas McWilliams til avisen.

- Den økonomiske tabellen viser hvordan det økonomiske kartet forandrer seg; de asiatiske landene og de store råvareprodusentene vil klatre på tabellen, mens vi i Europa vil falle bakover, sier han.

Eksport til Kina

Finanskrisen i 2008 og den påfølgende resesjonen har henvist Storbritannia til en syvendeplass.

Samtidig har Brasils økonomi blitt løftet av kraftig vekst i eksporten til Asia, og da særlig Kina.

Det er ventet at Storbritannia vil falle ytterligere på listen de neste årene. Økonomene spår at både Russland og India vil gå forbi landet innen ti år.

Russland vil etter ti år med salg av olje og gass til Europa, og deler av Asia, klatre til en fjerdeplass.

Frankrike vil falle

Trøsten for britene er at Frankrike, som nå er verdens femte største økonomi, vil falle kraftigere på listen over de største økonomiene.

Innen 2020 vil Frankrike ha falt til en niendeplass, bak Storbritannia, ifølge CEBR. På samme tidspunkt vil Tyskland har ramlet til en syvendeplass. Tyskerne har  verdens fjerde største økonomi.

Økonomene tror Europa vil oppleve et såkalt «tapt tiår» - som blant annet rammet Japan på 90-tallet. Gjeldskrisen på kontinentet vil hemme veksten, etter hvert som gjeld blir nedbetalt.

Handelskollektiv

EU vil likevel være det største handelskollektivet i verden, til tross for at det er ventet en resesjon neste år som vil ramme den globale veksten.

De siste tallene fra CEBR viser at veksten i verden vil falle til 2,5 prosent i 2012, en nedgang fra forrige prognose i september.

Økonomene i CEBR advarer at den globale veksten vil falle til 1,1 prosent, hvis «én eller flere land forlater euroen, misligholder gjelden og banker som står i fare for å gå konkurs må trenge redningspakker».

På forsiden nå