BBC og Sky News spår Brexit-seier DNB Markets: Fest setebeltene!

Endelig Brexit-sier rykker nærmere. Børser, oljepris krone og pund faller.


<p><b>FEIRER:</b> Lederen for det britiske uavhengighetspartiet UKIP og Brexit-general Nigel Farag feiret valgresutlatene i natt.</p>

FEIRER: Lederen for det britiske uavhengighetspartiet UKIP og Brexit-general Nigel Farag feiret valgresutlatene i natt.

– Bli-leiren kan ikke vinne. Svaret er: Vi går ut, sa BBCs programleder rundt klokken 5.40 fredag morgen, like etter at TV-kanalen ITV hadde erklært det samme. Også Sky News spår seier for ut-leiren, og seieren kan bli på rundt 52 prosent mot 48.

Det britiske pundet har reagert på nyheten med å falle til sitt laveste nivå siden 1985.

– Europa er i alvorlig trøbbel, konkluderer Ian Bremmer i analyseselskapet Eurasia Group på Twitter, mens ut-leiren i Storbritannia er i ekstase.

– Jeg våger nå å drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sier ut-general Nigel Farage til tilhengerne av UKIP-partiet.

– La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage og håper EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

Forsterket uro i markedene

DNB Markets skriver i en kort oppdatering i 5.35-tiden at også de tror det går mot Brexit-flertall.

«Det går mot Brexit. Fest setebeltene!»

I markedene hadde allerede forventningene om et Brexit-flertall bygget seg opp tidligere i natt.

Men da BBC og Sky News erklærte at Bli-leiren ikke lenger har noen mulighet for å vinne, ble utslagene forsterket.

I 6.05-tiden er situasjonen for viktig indikatorer som følger:

** Nikkei-indeksen i Tokyo er ned 7,5 prosent.

** Furtures-kontrakten knyttet til S&P-indeksen i USA er ned 4,7 prosent.

** Et britisk pund er ned nesten 10 prosent i forhold til dollar. Et pund koster 1,35 dollar, hvilket er det laveste nivået siden 1985.

** I forhold til norske kroner har pundet falt fra vel 12,15 kroner sent torsag til i underkant av 11,50 kroner - et fall på 65 øre.

** Kronen svekker seg og en dollar har steget med 49 øre til 8,60 kroner, mens euroen har steget med 20 øre til 9,44 kroner.

** Euroen har gjennom natten svekket seg mot dollar. En euro har falt fra 1,14 dollar til 1,10 dollar.

** Brentolje fra Nordsjøen er ned 5,3 prosent til 48,47 dollar.

Meningsmålingene som ble offentliggjort torsdag indikerte et ikke ubetydelig flertall for fortsatt britisk EU-medlemskap. Også den første målingen offentliggjort etter at valglokalene stengte klokken 23.00 norsk tid torsdag kveld viste et betydelig flertall for fortsatt medlemskap.

Solid Brexit-flertall

Men etterhvert som stemmene ble talt opp ble det klarere og klarere at ingen hadde klart å fange opp stemningen blant velgerne.

Da resultatene fra fem  valgdistrikter gjenstod var det 16.992.701 briter som hadde stemt for utmeldelse, ifølge BBCs løpende oppdatering av stemmeopptellingen. Det er nesten 1,2 millioner flere enn de som stemte for fortsatt medlemskap og flere enn de 16,8 BBC tidliger i natt meldte at var nødvendig for flertall.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå