Britene skal ha gitt etter for Irland-krav: Pundet bykset frem

Meldingen om at en brexit-enighet er ett skritt nærmere, dyttet pundet opp over ti øre mot den norske kronen.


<p><b>MØTER MOTSTAND:</b> Innbyggere ved grensen mellom Irland og Nord-Irland er mildt sagt lunkne til ideen om en såkalt «hard» grense mellom de to landene.</p>

MØTER MOTSTAND: Innbyggere ved grensen mellom Irland og Nord-Irland er mildt sagt lunkne til ideen om en såkalt «hard» grense mellom de to landene.

Skilsmisseoppgjøret etter brexit har dratt ut i tid, og de siste ukene har det kommet en rekke drypp om økt pessimisme i begge leire.

Men mandag kan det virke som om det har kommet et aldri så lite gjennombrudd i forhandlingene.

I sluttfasen er det ordningen langs grensen mellom Irland og Nord-Irland som har seilt opp som det aller vanskeligste spørsmålet. Nå er Storbritannia og Irland enige om et kompromiss som begge kan leve med, ifølge en rekke britiske medier.

Meldingen, som kom rundt lunsjtider mandag, styrket pundet mot den norske kronen. Ett pund koster mandag ettermiddag 11,24 kroner, opp over ti øre fra samme formiddag.

Avgjørende

Avisen The Guardian skriver at kompromisset går ut på fortsatt «regulatorisk samordning» mellom Irland og Nord-Irland etter brexit.

Det betyr at Irland har fått gjennomslag for sitt krav om at nabolandet fortsatt må etterleve viktige EU-lover og forskrifter i tiden etter brexit.

 <p><b>BYKS:</b> Slik utviklet pundet seg mot den norske kronen søndag kveld og mandag.</p>

BYKS: Slik utviklet pundet seg mot den norske kronen søndag kveld og mandag.

Et utkast til teksten til en 15-siders felleserklæring mellom den EU-kommisjonen og den britiske regjeringen skal, ifølge avisens kilder, inkludere en forpliktelse om at «i fravær av avtalte løsninger, vil Storbritannia sikre at det fortsetter å fortsette regulatorisk tilpasning» med det indre markedet og tollunionen.

Dette anses som avgjørende for å unngå at det blir nødvendig å bygge opp igjen fysiske grensesperringer når Nord-Irland går ut av EU.

Nærmere gjennombrudd

EUs president Donald Tusk mener EU og Storbritannia er kommet nærmere et gjennombrudd i skilsmisseforhandlingene.

Tusk skriver på Twitter at han er oppmuntret etter å ha snakket med Irlands statsminister Leo Varadkar på telefon.

EU-presidenten skal møte Storbritannias statsminister Theresa May senere mandag.

«Nærmer oss tilstrekkelige fremskritt», skriver han.

EUs krav er at det nettopp må gjøres «tilstrekkelige fremskritt» i skilsmisseoppgjøret før det kan bli aktuelt å gå videre til fase to av forhandlingene.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå