The Telegraph: – Utnevner egen minister for å forlate EU uten handelsavtale

Storbritannias statsminister Theresa May vil utnevne en ny minister for å håndtere en situasjon der Storbritannia går ut av EU, men uten at det er en ny handelsavtale på plass. Det skriver seriøse The Telegraph.


<p><b>UTNEVNER EGEN WORST CASE SCENARIO-MINISTER:</b> Britenes statsminister Theresa May skal få landet ut av EU. Nå planlegger hun for at det kan skje uten nyforhandlet handelsavtale med unionen.</p>

UTNEVNER EGEN WORST CASE SCENARIO-MINISTER: Britenes statsminister Theresa May skal få landet ut av EU. Nå planlegger hun for at det kan skje uten nyforhandlet handelsavtale med unionen.

Den nye ministeren vil ikke bli utnevnt til statsråd, men vil trolig jobbe i brexit-departementet som ledes av Storbritannias egen brexit-minister David Davis.

Dette for å vise EU og brexit-tilhengere at Storbritannia mener alvor i brexit-forhandlingene, og at britene er klare for å håndtere en situasjon der man ikke får til en avtale i forhandlingene med EU når man forlater EU, ifølge den konservative storavisen The Telegraph, som pleier å ha gode kilder i Tory-partiet.

Overraskende utvikling

Førstelektor i statsvitenskap ved UIO, Øivind Bratberg, mener at denne utviklingen er ganske overraskende.

– Dette illustrerer at brexit er en stor og komplisert affære for britene, sier Bratberg til E24.

Eksperten på britisk politikk peker samtidig på at nå vil det bli fire ministre som vil ha ansvar for å håndtere den omfattende brexit-porteføljen; statsminister Theresa May, brexit-minister David Davis, utenriksminister Boris Johnson og nå altså ytterligere en minister.

– Det viser at brexit er veldig viktig for denne regjeringen, og at Theresa May mener alvor med et liv utenfor EU samt at man planlegger for et liv utenfor EU, sier Bratberg.

 <p><b>LEDER FORHANDLINGENE:</b> David Davies (nærmest) er britenes brexit-minister, og leder arbeidet med å få landet ut av EU. Her sammen med finansminister Phillip Hammond (i midten) og utenriksminister Boris Johnson, som begge også er sentrale i dette arbeidet.</p>

LEDER FORHANDLINGENE: David Davies (nærmest) er britenes brexit-minister, og leder arbeidet med å få landet ut av EU. Her sammen med finansminister Phillip Hammond (i midten) og utenriksminister Boris Johnson, som begge også er sentrale i dette arbeidet.

May skifter ut partisekretær og flere ministre

Den britiske innvandringsministeren Brandon Lewis blir ny partisekretær i Det konservative partiet i forbindelse med Theresa Mays regjeringsrokering.

Lewis erstatter Patrick McLoughlin, som var ansvarlig for valgkampen som førte til at toryene mistet sitt rene flertall i Underhuset i sommer.

Lewis har vært minister siden 2012.

BBC har også meldt at minister for Nord-Irland, James Brokenshire, går av som følge av helseproblemer. Brokenshire har hatt posten siden juli 2016. Han har ledet regjeringens årelange forsøk å få på plass en ny samlingsregjering i Nord-Irland, som ennå ikke har lyktes.

Trolig er det seks ministre som skal byttes ut. Det er ventet at prosessen vil pågå fram til tirsdag.

Britiske mediene har på forhånd meldt at sentrale figurer som utenriksminister Boris Johnson, innenriksminister Amber Rudd, brexit-minister David Davis og finansminister Philip Hammond fortsetter som før.

Behov for å komme på offensiven

Bratberg mener at omflyttingene av statsråder handler om en regjering som har behov for å komme på offensiven.

– Regjeringen har etter hvert gitt inntrykk av å være lammet av brexit-forhandlingene. Nå trenger regjeringen et mannskap som både er lojalt og som representerer nye ideer og som har appell til velgere som ikke liker regjeringen, sier Bratberg.

Bakgrunnen for utskiftningen av statsråder skal blant annet være at yngre kvinner og politikere med annen etnisk bakgrunn skal få komme til.  Omflyttingene skal være en strategi for å nå fram til flere velgere.

May ble valgt til statsminister ikke lenge etter at britene i 2016 stemte for å forlate EU. I fjor skrev hun ut nyvalg med en forhåpning om å få et større flertall i ryggen.

Men i stedet førte valgresultatet til at Det konservative partiets absolutte flertall glapp.

 <p><b>VIL SETTE INN NYTT MANNSKAP:</b> Den britiske statsministeren Theresa May utenfor 10 Downing Street i London mandag. I forkant av de ventede rokeringene i regjeringen.</p>

VIL SETTE INN NYTT MANNSKAP: Den britiske statsministeren Theresa May utenfor 10 Downing Street i London mandag. I forkant av de ventede rokeringene i regjeringen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå