May på jakt etter brexit-kompromiss – risikerer krise

Har til fredag på å formulere avtalen som skal skille britene fra EU.


<p><b>SLITER</b>: Statsminister Theresa May klarte å hindre nederlag i Underhuset tirsdag. Nå venter en tøff oppgave.</p>

SLITER: Statsminister Theresa May klarte å hindre nederlag i Underhuset tirsdag. Nå venter en tøff oppgave.

Storbritannias statsminister Theresa May og hennes rådgivere begynner onsdag med å formulere en ny klausul i lovgivningen som skal sikre skilsmissen fra EU, skriver Bloomberg.

Med 324 over 298 stemmer avviste Underhuset tirsdag et forslag som kunne ha gitt Parlamentet mer makt over skilsmisseavtalen og dermed sendt statsminister Theresa Mays regjering tilbake til forhandlingsbordet i Brussel.

I stedet gikk Mays regjering med på å endre en lov om brexitprosessen for å styrke Parlamentets makt over forhandlingene dersom May ikke selv klarer å komme til enighet med EU på alle punkter.

Samlet EU-tilhengerne

May er nødt til å hedre løftet hun har gitt de mer EU-vennlige partikollegene om ikke å forlate unionen uten en avtale, og det er ifølge Bloomberg hennes siste sjanse til å forene kreftene i De konservative før interne grupperinger velter regjeringen.

Fraksjonene var bare minutter fra å stemme imot Mays forslag i parlamentet i London tirsdag, da statsministeren i siste øyeblikk samlet opptil 20 EU-vennlige konservative for å overtale dem til å stole på henne og stemme ned Overhusets tekst, ifølge Sky News.

– Jeg stoler på at vår statsminister hedrer løftet hun ga, og jeg er sikker på at et fornuftig lovtillegg er på vei, som vi alle kan bli enige om, sier den EU-vennlige konservative politikeren Anna Soubry.

Kun ja eller nei

Nå har hun frem til fredag med å utforme et forslag som både tilhengerne og motstanderne av brexit innad i partiet kan godta.

Fra før har May gått med på å gi parlamentarikerne siste ord i saken når det skal stemmes over den endelige brexit-avtalen, men hun har slått fast at det kun vil bli en ja- eller nei-beslutning, skriver NTB.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå