Norges Bank tilbyr bankene 13,2 mrd. i «hurtiglån»

Norges Bank er i beredskap etter at britene sa nei til EU. Fredag fremskyndet de et av lånene som tilbys norske banker for å sikre likviditeten i bankvesenet.


<p><b>FALKEBLIKK:</b> Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av Norges Bank følger utviklingen i finansmarkedet fortløpende for å unngå at likviditeten skulle stoppe opp. Arkivbilde.</p>

FALKEBLIKK: Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av Norges Bank følger utviklingen i finansmarkedet fortløpende for å unngå at likviditeten skulle stoppe opp. Arkivbilde.

Norges Bank har fredag tilbudt banker i Norge såkalte F-lån på opp til 13,2 milliarder kroner.

Ryktene om at noe var på gang verserte i markedet på morgenkvisten, og det var Reuters som først fikk bekreftet hva som skjedde fra Norges Bank.

F-lån er det instrumentet som primært blir brukt av Norges Bank for å tilføre likviditet til banksystemet. Målet for Norges Bank er å styre likviditeten slik at de korte pengemarkedsrentene skal holde seg nært det styringsrenten er.

Norges Bank opplyser at de ga full tildeling på alle bud som kom inn, totalt 13,2 milliarder kroner. Renten på lånene ligger i båndet fra 0,5 til 0,52 prosent, og lånene forfaller på mandag.

– Norges Bank har beredskap og følger nøye med på utviklingen. Vi vurderer likviditetssituasjonen løpende, skriver Norges Bank i en uttalelse fredag morgen.

Norges Bank presiserer overfor E24 at lånet som ble tilbudt fredag er helt ordinært som ville blitt tilbudt uavhengig av markedssituasjonen, og at det ikke er et ekstra tiltak i forbindelse med «brexit»-avstemningen.

Fristen for å legge inn bud på F-lånet ble imidlertid fremskyndet fra 15:15 til 11:00 fredag. 

E24 Aksjelive: Få siste nytt fra markedet etter «brexit»-avstemningen

Bankene lånte mer i forrige runde

F-lån gis av Norges Bank fra tid til annen hvis markedet ikke klarer å holde aktiviteten oppe på egen hånd, og på den måten sørge for at bankene får kjøpt og solgt de likvidene de trenger. Lånene har svært kort løpetid.

Det forfalt en pakke med F-lån på totalt 20 milliarder kroner fredag, så bankene låner faktisk nå mindre enn det de hadde lånt i den forrige runden.

At lånerammen for fredagens F-lån ikke er større kan tolkes som et tegn på at Norges Bank og bankene her i landet foreløpig ikke føler seg spesielt presset av «brexit»-situasjonen og at man ikke mener likviditeten er truet.

Under finanskrisen ga Norges Bank lån som ligner på F-lån men med mye lenger løpetid. Det var et tiltak for å sikre at bankvesenet skulle fungere. 

Finanstopp mener sentralbankene har lært

Noe av problemet under finanskrisen var at det tok ganske mange dager før sentralbankene rundt i verden reagerte på det som skjedde, blant annet når store finanshus som Lehman Brothers gikk under.

 <p>Direktør i Nordea Markets Thorodd Bakken</p>

Direktør i Nordea Markets Thorodd Bakken

Høsten 2008 var det kanskje største problemet at likviditeten i bankvesenet strammet seg helt til; bankene sluttet rett og slett å låne hverandre penger på grunn av frykten som rådde.

Direktør i Nordea Markets, Thorodd Bakken, fortalte til E24 fredag morgen at han hadde fått meldinger fra Singapore om at likviditeten i finansmarkedet var under press, og at den der ikke hadde vært strammere på rundt fem år.

– I denne situasjonen er likviditeten i markedet svært viktig, sa han.

Bakken viser til at det er mye som har skjedd siden 2008, og at sentralbankene har gjort store endringer for å være klare til å møte en slik situasjon.

– Men her tror jeg sentralbankene i USA, Europa, Japan og andre land vil koordinere seg, sier Bakken.

– Rede til å gjøre det som er nødvendig

Den britiske sentralbanksjefen, Mark Carney, var fredag morgen ute og uttalte at de har planer for og er forberedt på å møte situasjonen som har oppstått i markedene etter EU-avstemningen.
Han sa at Bank of England er rede til å gjøre det som er nødvendig for å ivareta den finansielle stabiliteten.
Videre påpekte han at britiske banker er blitt langt mer solide de siste syv årene og at de har mer enn 600 milliarder pund i likvide midler. Samtidig viste han til at Bank of England gjennom sine eksisterende virkemidler kan tilføre markedet mer enn 250 milliarder pund i likviditet, om det skulle bli nødvendig.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå