Professor: – May klarer ikke å rote seg ut av en hard brexit på egen hånd

Torsdag kveld holdt det britiske parlamentet brexit-avstemninger for tredje dag på rad i en dramatisk brexit-uke. EU-skilsmissen ble utsatt, slik BI-professor Nick Sitter spådde. Han tror statsminister Theresa May nå tvinges til å søke samarbeid over partigrensene.


<p><b>BREXIT-KAOS:</b> Statsminister Theresa May har ikke fått noen av sine avtaleutkast godkjent i det britiske parlamentet. Torsdag er det klart for en avstemning om brexit skal utsettes.</p>

BREXIT-KAOS: Statsminister Theresa May har ikke fått noen av sine avtaleutkast godkjent i det britiske parlamentet. Torsdag er det klart for en avstemning om brexit skal utsettes.

– Det at May har mistet kontroll over prosessen gjør at hun ikke klarer å rote seg ut av en hard brexit helt på egen hånd, sier professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved BI.

I en maraton av avstemninger om veien ut av EU har det britiske parlamentet denne uken først avvist statsminister Theresa Mays nye skilsmisseavtale med unionen og deretter sagt nei til brexit uten en avtale.

Torsdag var det igjen duket for flere viktige avstemninger, blant annet om hvorvidt EU-utmeldingen skulle utsettes. 

Torsdag kveld sa britene ja til en utsettelse av brexit til etter 29. mars. Parlamentet sa også nei til en ny folkeavstemning om brexit.

Les mer: Britene sa nei kort til brexit-utsettelse med knapp margin

Den offisielle utmeldingsdatoen 29. mars rykker raskt nærmere. Uten en avtale før denne datoen ryker britene ut av EU uten en handelsavtale, en såkalt hard brexit, som er fryktet å utløse politisk og økonomisk kaos.

En eventuell avtale om utsettelse er imidlertid avhengig av at alle EU-landene gir sitt samtykke.

Les mer: Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

Tror EU-skilsmissen utsettes

Fra EU-siden kreves det ifølge EU-president Donald Tusks talsmann en begrunnelse hvis brexit skal utsettes. Den andre EU-presidenten Jean-Claude Juncker uttalte imidlertid i februar at « ingen vil motsette seg en utsettelse».

 <p>Professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI Business School.</p>

Professor Nick Sitter ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI Business School.

Tusk åpner for en lang utsettelse av brexit, melder han på Twitter torsdag formiddag.

– I dag stemmer de over en utsettelse, men den utsettelsen må være i påvente av at de enten vedtar Mays avtale senere, eller så må det være en lang utsettelse i påvente av et nytt valg eller en ny folkeavstemning, sa BI-professoren til E24 før torsdagens avstemninger.

– Her er det et spennende spill på EU-siden, sa Sitter, som peker på det kommende valget til EU-parlamentet som skal holdes mellom 23. og 26. mai.

Han sier at mange av de EU-skeptiske partiene i Europa kunne se seg tjent med at det ble et krasj i England, men tviler på at de vil gjennomføre det.

– Jeg tenker at det vil være veldig vanskelig for et EU-land å nedlegge veto mot utsettelse. Det vil være helt urimelig. Jeg tenker britene vil få den utsettelsen de ber om.

Etter avstemningen onsdag kveld sa May at hvis parlamentet kom frem til en avtale de nærmeste dagene, så kunne de søke om en kort, teknisk utsettelse. 30. juni ble nevnt som dato.

En god grunn til utsettelse som EU kan akseptere vil kunne være en slik teknisk utsettelse, eller en lang utsettelse for å gjennomføre nyvalg, en ny folkeavstemning, eller for å få til et samarbeid på tvers av partigrensene, tror Sitter.

– Ber de om noe sånt så vil det være nesten umulig for EU å si nei. Da vil presset være veldig sterkt, fordi det er ingen i EU som har interesse av at de krasjer ut.

Les også: Norsk næringsliv frykter hard brexit

Tror May vil søke over partigrensene

Sitter har tidligere fryktet at det går mot en EU-skilsmisse uten en avtale. Denne risikoen tror han er blitt redusert.

Dette synet støttes av økonomer i blant annet Danske Bank, mens pundet har styrket seg den siste tiden på forventninger om at det som anses som det verste utfallet vil unngås.

Det mest sannsynlige utfallet er ifølge BI-professoren at May nå vil forsøke et samarbeid over partigrensene.

– Det er at hun i løpet av neste uke må gå til opposisjonspartiene, og spørre om hva prisen er for å få støtte til hennes forslag. De vil svare at de for det første må være med på forhandlingene i neste runde, og for det andre at de må ha en folkeavstemning om det endelige resultatet. Det tror jeg er det mest sannsynlige utfallet nå.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå