Skottland avviser brexit-loven

Det skotske parlamentet avviser brexit-lovgivningen som er under behandling i Parlamentet i London.


<p><b>NEI:</b> Skottene nekter å godta Theresa Mays brexitlov. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Glasgow mot brexit i etterkant av avstemningen i 2016.</p>

NEI: Skottene nekter å godta Theresa Mays brexitlov. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Glasgow mot brexit i etterkant av avstemningen i 2016.

Parlamentet i Edinburgh stemte ned brexit-lovgivningen med 93 mot 30 stemmer. Flertallet nekter å gi samtykke til den omstridte loven som for tiden er under behandling i Parlamentet i London.

Den formelle avvisningen i det skotske parlamentet kan føre til konstitusjonell krise i Storbritannia.

Statsminister Theresa May er på ingen måte forpliktet til å endre på sin brexit-plan ved at Skottland setter seg på bakbeina, men eksperter advarer om at en konfrontasjon mellom London og Edinburgh kan gi fart i det skotske forsøket på å løsrive seg fra Storbritannia.

Avstemningen fant sted etter at den skotske regjeringen hadde oppfordret de folkevalgte til å avvise den britiske brexit-loven.

Uenigheten mellom May og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon dreier seg om hvem som skal ha kontroll over makten som i dag ligger i Brussel, blant annet når det gjelder områder som jordbruk og fiske, når Storbritannia forlater EU. Skottlands regjering ønsker at skottene skal styre dette, mens regjeringen i London mener det er London som bør sitte med kontrollen, i hvert fall innledningsvis.

Skotske embetsfolk har anklaget May for å tilegne seg makt, og Sturgeon sier Storbritannia nå beveger seg inn på «ikke kartlagt konstitusjonelt område».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå