The Times: Vil be EU om to nye år med brexit-overgang

Hvis Storbritannias statsminister Theresa May får det som hun vil kan britene være helt ute av EU syv år etter de stemte for brudd med EU.

Storbritannias statsminister Theresa May kommer til å be EU om en utvidet overgangsperiode på totalt fire år – to år mer enn allerede besluttet – med å få gjennomført brexit, sier kilder til The Times.

Dersom hun får positivt svar, vil britenes avskjed med EU utsettes til 2023, og altså forlenge brexit-prosessen til totalt syv år etter at Storbritannia stemte for å forlate unionen.

Den utvidede perioden vil gi tilstrekkelig tid til å innføre en ordning som unngår en «hard» grense til Irland, ifølge kildene.

Enhver utsettelse av britenes endelige farvel vil være svært kontroversielt for De konservatives parlamentsmedlemmer, som ønsker en så kjapp gjennomføring som mulig. En ledende brexit-supporter innad i De konservative sier til Business Insider at man kan komme til å forsøke å avsette May dersom brexit utsettes ytterligere.

Har kostet britene dyrt

Onsdag gikk Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney ut og sa at brexit-avstemningen allerede har kostet hver britisk husholdning 900 pund i snitt, eller nær 10.000 kroner.

– Det er en masse penger, konstaterte Carney da han tirsdag deltok i en høring i Parlamentet.

Det er snart to år siden et flertall av britiske velgere stemte for at Storbritannia skulle forlate EU. Selv om skilsmissen ennå ikke er gjennomført, har britisk økonomi fått merke konsekvensene.

Ifølge sentralbanksjefen er landets økonomi nå 1,5 prosent mindre enn hva det lå an til dagen før folkeavstemningen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå