Theresa May ber om at brexit utsettes

Storbritannias statminister Theresa May har i et brev til EU bedt om at brexit utsettes til 30. juni.


<p><b>UTSETTELSE</b>: Storbritannias statsminister ber om utsettelse av brexit.</p>

UTSETTELSE: Storbritannias statsminister ber om utsettelse av brexit.

Det kunngjorde statsministeren i Underhuset onsdag ettermiddag, ifølge NTB.

I utgangspunktet skulle britene gått ut av unionen 29. mars. Dermed ønsker hun å forlenge fristen med tre måneder.

Det skjer i kjølvannet flere avstemninger i Parlamentet, der britiske politikere har gjort det klart at de hverken vil forlate EU uten en avtale eller godkjenne brexitavtalen May har forhandlet frem.

Etter planen skulle parlamentet hatt en ny avstemning tirsdag, men den ble stoppet av speaker John Bercow i Underhuset, som brukte en 400 år gammel lov som begrenser muligheten for regjeringen til å sende samme forslag til avstemning i Underhuset flere ganger.

Ifølge Bercow krever Underhuset nå at det gjøres betydelige endringer av avtalen, før den kan stemmes over på nytt.

Slipper EU-valg

Ved å be om en kort utsettelse kjemper Theresa May likevel for å få til en ny avstemning om hennes avtale med EU. Ifølge Reuters kan det skje allerede neste uke.

Dersom britiske politikere innen da ikke har godkjent brexitavtalen, så vil EU gå inn for en lang utsettelse, skriver NRK.

Også en mer langvarig utsettelse av skilsmissen er blitt diskutert, for å gi Storbritannia og EU mer tid til å finne en ny måte å løse flokene på. Men det ville ha krevd britisk deltakelse i valget til nytt EU-parlament i slutten av mai, ifølge NTB.

«Tvinges»

De folkevalgte i Underhuset har allerede stemt ned ulike versjoner av Mays kontroversielle brexitavtale to ganger. Statsministeren hadde denne uka tenkt å gi dem en tredje sjanse, i håp om å få avtalen vedtatt før hun reiser til EUs toppmøte torsdag.

Opposisjonspartiet Labour sier ifølge Reuters at May, ved å be om en kort utsettelse, tvinger britiske politikere til å velge mellom å akseptere hennes avtaleforslag eller å forlate EU uten en avtale.

EU-kommisjonen sier til nyhetsbyrået AFP at Mays forslag til utsettelse bringer med seg «alvorlige risikomomenter».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå