Tony Blair: – Fortsatt mulig å stanse brexit

Den tidligere statsministeren mener det fortsatt er tid til å sette en stopper for britenes avskjed til EU.


<p><b>HÅPER FORTSATT</b>: Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair har fortsatt troen på at det er mulig å stanse brexit.</p>

HÅPER FORTSATT: Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair har fortsatt troen på at det er mulig å stanse brexit.

Det sa Blair under konferansen Web Summit 2018 i Lisboa i Portugal onsdag, ifølge CNBC.

Den tidligere Labour-lederen har lenge vært en innbitt motstander av brexit, og sier onsdag at prosessen bare vil bli enten «meningsløs eller smertefull».

Storbritannia ligger an til å forlate EU om under fem måneder, selv om forhandlerne så langt har mislyktes i å komme til enighet om hvordan.

– Helt til siste slutt kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for å stoppe det, sier Blair.

Han fremholder at statsminister Theresa Mays forslag til en avtale kommer til å bli nedstemt i parlamentet, som i sin tur enten kommer til å utløse et nyvalg, en ny avstemning om brexit eller en såkalt «hard brexit», altså at britene forlater EU uten en avtale om flyten av handelsvarer, og dermed må rette seg etter WTOs regler for handel.

Ifølge CNBC avviser Blair det siste alternativet, samtidig som han mener Mays regjeringsparti ville være «suicidale» om de gikk til nyvalg nå.

– La oss gå ut fra at de ikke er det, de vil ikke ha et nyvalg. Ingen avtale er naturligvis absurd. Jeg synes det minste vi bør få sjansen til å gjøre er å gå tilbake til folket, sier Blair, og viser til en ny folkeavstemning.

Over 17,4 millioner briter stemte for å forlate EU i 2016, og vant dermed med 51,9 prosent av stemmene.

– Mitt syn er veldig enkelt: Før vi vandrer ned en sti som enten er meningsløs eller smertefull, må vi spørre det britiske folk en gang til: I disse omstendighetene, vil dere virkelig fortsette?

Blair var statsminister fram til 2007, og hans innspill i britisk politikk er nesten alltid omstridt, skriver NTB. Han vant valget tre ganger på rad for Labour, men mange er ikke villig til å tilgi ham for å ha dratt Storbritannia inn i Irak-krigen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå