Britene refser Kina etter København-møtet

Britiske myndigheter gir Kina det glatte lag etter at klimamøtet i København endte med et utvannet forlik.
<b>KRITISERER KINA:</b> Britenes klimaminister Ed Miliband retter pekefingeren mot Kina etter klimakonferansen i København. - Vi kan ikke tillate at de blokkerer globale framskritt, skriver Miliband i The Guardian om Kina.
KRITISERER KINA: Britenes klimaminister Ed Miliband retter pekefingeren mot Kina etter klimakonferansen i København. - Vi kan ikke tillate at de blokkerer globale framskritt, skriver Miliband i The Guardian om Kina.

Storbritannias klimaminister Ed Miliband anklager i en artikkel i avisen The Guardian Kina for å ha prøvd "å kapre" København-møtet i forrige uke sammen med Bolivia, andre venstreorienterte, latinamerikanske regimer og Sudan.

– Vi kan ikke tillate at forhandlinger om virkelig betydningsfulle poenger nok en gang blir kapret på denne måten, skriver Miliband i The Guardian mandag.

Han mener de landene han nevner, "blokkerer globale fremskritt". Ifølge Miliband var det Kina som nedla veto mot tallfesting av globale utslippskutt innen 2050.

En rekke vestlige ledere var i helgen skuffet over utfallet av konferansen, men både Kina og Indonesia, to av verdens storforurensere, var fornøyd med utfallet av København-møtet.

Konferansen endte med et utvannet forlik som verken er juridisk bindende og heller ikke setter noe tall på utslippskutt.

Støtte fra Brown

Ed Miliband navngir bare Kina i artikkelen, men rådgivere sier at blant landene han også sikter til, var Sudan, Venezuela, Bolivia, Nicaragua og Cuba. Også disse motsatte seg at en formell avtale med konkrete målsettinger ble undertegnet.

Statsminister Gordon Brown sluttet seg senere mandag til kritikken, men uten å nevne noen stater ved navn.

Forhandlingene i København var "i beste fall mislykkede, i verste fall kaotiske," mener Brown.

– Vi vil ikke tillate at noen få land holder oss igjen, sier regjeringssjefen.

– Det som skjedde i København, var en feilaktig beslutningsprosess.

Kina sier for sin del at landet vil forholde seg til fremtidige samtaler om en global klimaavtale i 2010, som en kamp om "retten til utvikling", ifølge en kinesisk tjenestemann. Det kan bety en enda steilere holdning fra Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Ikke skyld på Kina

Også norske myndigheter kritiserte enkeltland etter klimamøtet. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mente det var en stor svakhet at det ikke ble tallfestet et mål om utslippskutt.

– En del land, blant dem Norge, ville ha dette med, mens andre land, særlig Kina, resolutt motsatte seg å konkretisere målsettingen i teksten, sa han til NTB.

Miljøminister Erik Solheim (SV) var også meget krass i sin kritikk av enkeltlandene Saudi-Arabia, Venezuela og Sudan som han mente gikk inn for "spolere konferansen".

Men Solheim advarer mot å gi Kina skylden for at konferansen endte som den gjorde.

– Det dummeste vi gjør nå, er at Vesten legger skylden på Kina, samtidig som den tredje verden skylder på USA, sa han til NRK.

Sentrale mål fjernet

Sluttdokumentet etter København-møtet ble langt mindre omfattende enn mange vestlige land og ikke minst miljøbevegelsen hadde håpet.

Riktignok stadfestes målet om at den globale oppvarmingen skal stanses på 2 grader, men alle tallfestede forpliktelser for utslippskutt for å nå dette målet ble strøket.

Borte er også målet om 50 prosents kutt i verdens utslipp fra 1990 til 2050, og det samme er målet om at i-landene skal kutte 80 prosent. Et mål om en juridisk bindende avtale i løpet av neste år ble også fjernet.

Teksten har et tillegg med to tomme sider hvor landenes utslippsmål for 2020 skal føres inn.

Det slås også fast at man skal ha på plass 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i u-land fra 2020, og at 30 milliarder dollar skal være på plass til klimatilpasning de neste tre årene.

Les også: Europeisk industri ut mot København-forliket

Les flere økonominyheter på E24

På forsiden nå