«Businessguru» varsler urbanisering i ekspressfart

Verdens befolkning vil i stadig større tempo søke mot byene, og utviklingen kan ikke stanses, mener doktor Kjell A. Nordström.

<p><b>NORGESAKTUELL:</b> Den svenske økonomen Kjell A. Nordström ser for seg at byene vil vokse og bli viktigere de kommende årene.<br/></p>

NORGESAKTUELL: Den svenske økonomen Kjell A. Nordström ser for seg at byene vil vokse og bli viktigere de kommende årene.

- Vi urbaniserer planeten på dramatisk vis, sier Nordström til E24.

Den svenske professoren, forfatteren og foredragsholderen, som flere ganger har blitt kåret til en av Europas fremste tenkere innen business og ledelse, og kommer neste uke til Norge for å delta på ONS-konferansen i Stavanger.

Her skal han skue fremover og beskrive hvordan verden vil se ut de neste 40 årene.

Overfor E24, som i hans kommende bok «Urban Express», tegner Nordström et verdensbilde der byene overtar rollen landene har i dag, og der 80 prosent av verdens befolkning og størsteparten av verdens aktivitet vil befinne seg i urbane områder.

Dette vil føre til store endringer, både politisk og for næringslivet, og Nordström mener at Skandinavia ikke er noe unntak.

- I Sverige begynte tilpasningen til dette for 10 til 15 år siden da landet ble rammet av økonomisk krise. Det var en veldig vanskelig situasjon. Sverige hadde nettopp gått inn i EU, og både EU-medlemskapet og den pressede økonomien ført til at man begynte å avvikle en del av støtten til virksomheten utenfor byene, sier Nordström.

Han ser allerede tegn til at flere svenske foretak har blitt det han kaller «multiurbane», istedenfor «multinasjonale», og mener at en lignende utvikling også vil finne sted i Norge.

- Norge er en del av verden, og det er ingen grunn til å tro at Norge kommer til å utvikle seg på en annen måte. Man kan gjennomføre prosessen annerledes, fordi Norge har råd til subsidier, for eksempel til jordbruk i fjellnære kommuner slik vi også har hatt. Men på lang sikt kan man ikke ha det slik, sier han.

- Som å tisse i buksen

Nordström mener uansett at det er liten grunn til å utsette endringene.

Han trekker frem nedleggelsen av Saab - hjørnesteinsbedriften i den lille svenske byen Trollhättan - som et eksempel.

- Det var naturligvis en katastrofe for Trolhättan å miste denne store bedriften, men det førte til at man startet omstillingen mot mindre virksomheter. Alternativet hadde vært å forsøke å støtte Saab med statlige midler. Kanskje kjøpe opp Saab og drive det på andre vilkår. Men det hadde bare skjøvet problemet, sier han.

Nordström sammenligner en slik redningsaksjon med å tisse i buksen for å holde seg varm: Det er fungerer fint en kort stund, og så blir det kaldere enn det var i utgangspunktet.

- Å forsøke motarbeide dette er ikke god politikk. Det er et verdensomspennende fenomen, og å stille seg mot denne utviklingen er farlig. Det er for stor kraft, sier han.

Nordström tror uansett at utviklingen vil være vanskelig å stoppe, blant annet fordi det er utfordrende å få de unge, høyt utdannede til å bosette seg utenfor byene.

- Byene har en enorm trekkraft på unge mennesker, sier han.

Norström nevner også den norske møbelprodusenten Stokke som et eksempel.

- Jeg jobbet med Stokke i 15-16 år på Sunnmøre, og de har også flyttet hovedkontoret til Oslo. Det handler om å være koblet på. Når man blir en så stor aktør som Stokke er, med virksomhet i nesten 20 land, fungerer det ikke å ikke være tilstede i en storby, argumenterer han.

Skaper innovasjon

I Norge kan spørsmål om subsidier og fraflytting vekke sterke følelser og skape opphetet debatt.

Hos våre naboer er det langt på vei er aksept for at hovedstaden, sammen med storbyene Malmø og Gøteborg, kommer til å dominere landet, forteller Nordström.

Prognoser viser at Stockholm vil ha nærmere fire millioner innbyggere i 2035, omtrent 40 prosent av landets totale innbyggertall. Samtidig er den økonomiske veksten i Stockholms-området rundt åtte prosent, mot to prosent i Sverige som helhet.

- Det er klart at den byen kommer til å kreve andre vilkår enn resten av landet, og må behandles annerledes. 50 prosent av alle foretak startes i Stockholm, og økonomien vokser like raskt som Kina. Det er vanvittige tall, og det fortsetter år etter år, sier han.

Den svenske eksperten tror imidlertid ikke at urbaniseringen blir total.

- Det er jo sånn at både Finland, Norge og Sverige er gigantiske land i forhold til befolkningstallet. Man må beholde infrastruktur nord i disse landene, blant annet helsetjenester, skoler og veier. Så man må befolke disse delene av landene. For dette kommer vi til å måtte betale. Men en gjenoppbygging av industrien innen de neste 15-20-30 årene er ikke trolig, sier han.

Nordström mener også at utviklingen også fører med seg goder, for eksempel med tanke på effektiv energibruk.

- Man kan finne løsninger som er mer energieffektive fordi man er nærmere hverandre. Vi kommer til å se en enorm mengde innovasjoner som kommer fra det faktum at vi blir mer trangbodde.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå