Bygger færre nye boliger

Boligbyggingen har falt betydelig i starten av året.

FALLENDE BYGGEAKTIVITET: Nå bygges det betydelig færre boliger enn på samme tid ifjor, ifølge SSBs statistikk. Her ses en Byggeplass i Nydalen i Oslo.
FALLENDE BYGGEAKTIVITET: Nå bygges det betydelig færre boliger enn på samme tid ifjor, ifølge SSBs statistikk. Her ses en Byggeplass i Nydalen i Oslo.

Mens boligprisene stiger, er byggingen av nye boliger på vei ned igjen.

Det viser en byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

16 prosent nedgang

Ifølge statistikken ble det i februar satt igang bygging av 1785 boliger.

Det er en nedgang på 16 prosent sammenlignet med februar for et år siden, da det ble påbegynt bygging av 2125 boliger.

Målt i bruksareal er fallet imidlertid ikke like kraftig: I februar ble det påbegynt bygging av 255.600 kvadratmeter boligareal. Det er en nedgang på 8,2 prosent fra februar i 2011.

Nedgang i hyttebygging

Bygging av næringsbygg har ligget relativt stabilt, med en nedgang på 1,1 prosent til 331.800 kvadratmeter bygging i februar i år.

Betydelig kraftigere er nedgangen i kategorien «fritidseiendommer (hytter), garasjer for private og annet som ikke er næring».

 

Her falt det påbegynte arealet med 9,2 prosent, til 118.200 kvadratmeter.

Dermed falt det totale bruksarealet, som utgjøres av boliger, næringsbygg og «fritidseiendommer...», med 5,2 prosent i februar, opplyser byrået.

Spår oppgang

I 2010 ble det ifølge Pöyry satt igang bygging av 21.000 boliger, mens det i fjor ble satt igang bygging av nesten 28.000. Det er en økning på 31 prosent.

NEGATIV TREND: Boligbyggingen er på vei ned igjen, etter en innhenting som kom i kjølvannet av finanskrisen.
NEGATIV TREND: Boligbyggingen er på vei ned igjen, etter en innhenting som kom i kjølvannet av finanskrisen.

Så langt i år har utviklingen imidlertid vært svak: I januar og februar sett under ett har antall påbygde boliger falt med 17 prosent fra samme tomånedersperiode i 2011.

- Igangsettingen skjer imidlertid som regel ikke før en viss andel av boligene i prosjektet er solgt, påpeker sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry i rapporten «Norsk økonomi», som ble lagt frem onsdag.

Gjennom kontakten Pöyry har med byggebransjen, er det signalisert fra flere entreprenører at det er en rekke boligprosjekter som venter på å bli igangsatt, men som ennå ikke har oppnådd tilstrekkelige salg.

I løpet av de nærmeste månedene tror han at salget, og dermed også igangsettingen av boligprosjektene, vil ta seg opp.

Han tror derfor det vil bli et godt tilsig av boliger fremover.

- Med fortsatt lave renter og forventet boligprisvekst tror vi antall fullførte nye boliger vil øke kraftig frem mot 2014, før renteoppgangen bidrar til at også boligbyggingen faller noe tilbake i 2015, skriver Bjørnstad i rapporten.

Han viser til at det har blitt satt i gang bygging av over 10.000 flere boliger enn det som har blitt fullført de siste to årene. Mange av disse kommer trolig på markedet i 2012.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå